nieuws

Apps moeten leiden tot meer pensioeninzicht

Archief

Zowel NN als Aegon lanceerde eind mei nieuwe tools om het pensioeninzicht van deelnemers te vergroten. NN kwam met een app, Aegon vernieuwde het klantenportaal en kondigt eveneens een app aan.

Het klantenportaal voor deelnemers aan een pensioenregeling bij Aegon, PensioenSite, is vernieuwd. Deelnemers kunnen nu berekeningen maken met hun persoonlijke pensioengegevens en ook is het mogelijk bij een ander pensioenfonds of verzekeraar opgebouwd pensioen en lijfrenteverzekeringen in te voeren zodat een totaaloverzicht ontstaat. Op de site is dat overzicht gevisualiseerd in grafieken: eventuele pensioentekorten vallen daardoor extra op. Daarnaast is het voor deelnemers met een beleggingspensioen mogelijk om de actuele waarde van hun beleggingen te bekijken (met de geschiedenis van alle transacties) en het beleggingsprofiel te wijzigen. Ook nieuw zijn de ‘Wat als…’-gebeurtenissen. Wat als je stopt met werken? Wat als je gaat scheiden?

Chatten
Verdere verbeteringen staan op de rol: in het najaar kan de werknemer chatten met een pensioenvoorlichter en is het Uniform Pensioenoverzicht digitaal opvraagbaar. Een deel van de PensioenSite is binnenkort toegankelijk via een app. Volgens een Aegon-woordvoerder maakt het nationale www.mijnpensioenoverzicht.nl de Aegon-site niet overbodig. “Onze site biedt meer mogelijkheden, doordat ook lijfrentes worden meegenomen.Wij hebben voor onze deelnemers altijd een eigen portaal gehad. De ontwikkeling ervan hebben we zelf in de hand en dus kunnen we sneller schakelen dan met een register waar meerdere koepels bij betrokken zijn.”

QR-code
De bijna 2 miljoen pensioendeelnemers van Nationale-Nederlanden kunnen vanaf eind mei gratis de app 'Kijk op Pensioen' downloaden van iTunes en Google Play. De app werkt met een QR-code die sinds kort op de uniforme pensioenoverzichten van NN staat vermeld en geeft antwoord op de vraag: hoeveel geld krijg ik en wanneer? Deelnemers ontvangen weliswaar jaarlijks het UPO, maar door de uitgebreidheid hebben ze soms moeite om dat te doorgronden, zo redeneert NN.
Vanuit de app kan de persoonlijke QR-code op het UPO worden gescand en verschijnen de knoppen ‘Mijn bedragen’ (in één oogopslag inzicht in de uitkering op pensioendatum en bij arbeidsongeschiktheid), ‘Wie ben ik’ (alle verdere gegevens van de deelnemer) en ‘Mijn leeswijzer’ (instructiefilmpjes voor de papieren UPO-versie).
Daarnaast biedt de app een pensioen-ABC met uitleg over de belangrijkste pensioenbegrippen en is er een pensioenspel aan toegevoegd om de pensioenkennis en het pensioenbewustzijn te vergroten.

Reageer op dit artikel