nieuws

Zorgverzekeraars jagen op fraudeurs

Archief

Zorgverzekeraars zitten mensen die sjoemelen met declaraties op de hielen. Vorig jaar werd in totaal voor € 175 mln aan fraude en onterechte declaraties opgespoord. Daarnaast werd nog eens € 800 mln aan vergoedingen afgewezen, bijvoorbeeld omdat de limiet al was bereikt of declaraties voor de tweede keer werden ingediend. Dat schrijft de Telegraaf, die door Zorgverzekeraars Nederland een primeurtje toegeschoven heeft gekregen.

Zorgfraude is een doorn in het oog van verzekeraars. Investeringen en extra maatregelen die zijn genomen om het bedrog tegen te gaan, zoals het inzetten van meer mensen, hebben ertoe geleid dat er € 167 mln aan onterecht ingediende zorgnota’s boven water kwam. Hierbij moet bijvoorbeeld worden gedacht aan het indienen van declaraties voor combinaties van verrichtingen die niet mogen en te hoge tarieven. In 2010 was dat nog € 106 mln.
De controles hebben ook meer fraude aan het licht gebracht. In totaal werd voor een bedrag van € 7,7 mln aan fraude vastgesteld: bijna 25% hoger in vergelijking met 2010. Zorgaanbieders blijken de grootste bedriegers, zo tonen de cijfers. Maar liefst driekwart van de 393 vastgestelde fraudegevallen werden gepleegd door medisch specialisten, GGZ-instellingen en andere zorgaanbieders. Verder sjoemelden vervoerders van patiënten met hun rekeningen, evenals leveranciers van hulpmiddelen, zoals protheses. Het gemiddelde fraudebedrag was ongeveer € 20.000.
 
Overig verzekeringsnieuws vandaag in de media:
 
Topman Aviva weg na ruzie over salaris
(FD, pag. 2; De Volkskrant, pag. 22)
 
Almunia blijft bij standpunt ING
(FD, pag. 4)
 
Intern pensioentoezicht verenigt zich 
(FD, pag. 14)
 
PostNL houdt vast aan harde lijn pensioenen
(FD, pag. 13)

Reageer op dit artikel