nieuws

Obvion komt met collectieve compensatieregeling

Archief

Hypotheekverstrekker Obvion gaat alle klanten die tussen november 2004 en november 2008 ten onrechte een hoge renteopslag moesten betalen volledig compenseren. Dit besluit volgt op een uitspraak van het gerechtshof in Den Bosch, waarbij drie klanten die zich hadden verweerd tegen de verhoging in het gelijk werden gesteld. Vereniging Eigen Huis is blij met stap van Obvion, maar blijft kritisch kijken naar andere aanbieders die op een zelfde manier handelen.

Obvion komt met collectieve compensatieregeling

In november 2008 verhoogde Obvion de opslag voor hypotheken met een variabele rente van 0,65 % naar 1,35 %. Bij klanten die voor november 2004 hun hypotheek hadden afgesloten werd die verhoging al eerder teruggedraaid. Met mensen die naderhand een hypotheek afsloten, wilde Obvion daar niet aan omdat na 2004 de voorwaarden werden aangepast. Hierin stond dat Obvion de opslag periodiek kon wijzigen maar in tegenstelling tot de voorwaarden stond in de offerte vermeld dat het om een vaste opslag zou gaan. De Ombudsman vond echter dat de klanten van na 2004 niet gecompenseerd hoefden te worden waarna drie klanten met succes de gang naar de rechter maakten.
Douwe Dijkstra, adjunct-directeur van Obvion legt zich bij de uitspraak neer. "Omdat we er met elkaar niet uitkwamen hebben we destijds de afspraak gemaakt dat als Obvion in individuele gevallen bij de rechter in het ongelijk zou worden gesteld, wij alle vergelijkbare klanten op dezelfde manier zouden compenseren. Deze klanten kunnen op korte termijn een voorstel verwachten."
"Deze handelswijze is een voorbeeld voor andere aanbieders", aldus Nico Stolwijk, manager strategie en belangenbehartiging van Vereniging Eigen Huis. "Wij zien in het oordeel van de rechter tevens een waarschuwing aan andere aanbieders zoals ING en ABN AMRO, die de opslag op de variabele rente recentelijk hebben verhoogd of dat wellicht nog van plan zijn." 

Reageer op dit artikel