nieuws

MultiSafe winnaar in geding met Consumentenbond

Archief

De vorderingen van de Consumentenbond op intermediairbedrijf MultiSafe, vanwege de invoering van een serviceabonnement, zijn door de rechtbank Utrecht vanmorgen afgewezen. “De vaststelling van prijzen behoort tot de vrijheid van de ondernemer; de keuze om tegen die prijs wel of niet zaken te doen met deze ondernemer behoort tot de vrijheid van de klant.”

MultiSafe winnaar in geding met Consumentenbond

De rechtbank stelt in het vonnis dat de overeenkomsten tussen MultiSafe en zijn klanten van onbepaalde duur zijn. "De overeenkomst met een assurantietussenpersoon houdt verband met de verzekeringsovereenkomsten die door diens bemiddeling gesloten worden, maar is daar geen aanhangsel van", is de redenatie. "De overeenkomst van opdracht wordt (impliciet) gesloten wanneer de klant de tussenpersoon benadert om advies of een offerte, dus voordat de verzekeringsovereenkomst wordt gesloten. Wanneer de klant de verzekering inruilt voor een andere, verandert dat op zich niets aan de overeenkomst met de tussenpersoon. Een klant kan bij dezelfde tussenpersoon ook verschillende verzekeringen hebben met verschillende looptijden."
Een overeenkomst van onbepaalde duur kan op grond van het Burgerlijk Wetboek (7:408) worden opgezegd. "MultiSafe was niet bevoegd tot eenzijdige wijziging, maar wel om een wijziging voor te stellen en om de overeenkomst met klanten die daarmee niet instemden op te zeggen", stelt de rechtbank. "Wanneer een partij bevoegd is de overeenkomst op te zeggen, vloeit daaruit logisch voort dat zij niet verplicht is om de overeenkomst ongewijzigd voort te zetten", zoals de Consumentenbond had geëist.
De rechtszaak ging eind 2009 van start, nadat MultiSafe eerder dat jaar een servicebijdrage van particuliere klanten ging vragen, bovenop de provisie-inkomsten.

Reageer op dit artikel