nieuws

MultiSafe: ‘Einde aan 2,5 jaar onzekerheid’

Archief

MultiSafe is blij met de uitspraak van de rechtbank Utrecht in het geding tegen de Consumentenbond. “Meer dan we hadden durven hopen. Met name met de uitgebreide argumentatie die aan duidelijkheid niets te wensen overlaat”, zegt directeur Michael Mackaaij. Hij constateert tegelijkertijd dat de open normen in de Wft in de praktijk niet goed werken. “Die smoren innovatie in de kiem.”

MultiSafe: ‘Einde aan 2,5 jaar onzekerheid’

MultiSafe is blij met de constatering van de drie rechters dat geen sprake is geweest van een agressieve handelspraktijk en dat MultiSafe bevoegd is verklaard om een wijziging in de overeenkomst met klanten voor te stellen. "Hoewel in eerste instantie kritisch ontvangen door de markt, is inmiddels gebleken dat het werken op basis van abonnementen een solide alternatief biedt voor het verdwijnende provisiemodel. Honderden collega's zijn MultiSafe gevolgd. Voor andere intermediairs is met het MultiSafe-arrest duidelijkheid geschapen."
MultiSafe erkent dat bij de invoering "niet alles 100% perfect is gegaan, maar dat is een kenmerk van innoveren". Directeur Mackaaij wijst erop "dat de branche 2,5 jaar in onzekerheid heeft verkeerd over de juridische basis om op abonnementenbasis te gaan werken bij bestaande relaties". Hij hekelt de open normen in de wetgeving. "Wetgeving op dergelijke cruciale onderdelen laten ontstaan vanuit jurisprudentie is in een sterk veranderende omgeving ongewenst, en een land als Nederland onwaardig. Het is toch niet aan marktpartijen om in kostbare rechtszaken stapje voor stapje duidelijkheid te krijgen over het wettelijk kader waarin ze opereren?" Voor Mackaaij voelen de afgelopen jaren "als spoorzoekertje voor gevorderden: in zo'n omgeving dreigt alle wens om te innoveren in de kiem gesmoord te worden".

Reageer op dit artikel