nieuws

Last onder dwangsom van AFM voor Verwijs Beheer

Archief

Recessie nekt Zeeuws familiebedrijf

 

De Autoriteit Financiële Markten (AFM) heeft een last onder dwangsom van _ 20.000 opgelegd aan Verwijs Beheer in het Zeeuwse Sint Philipsland, met de handelsnamen Verwijs Beheer, Assurantiekantoor Noord-Zeeland, Noord-Zeeland Hypotheken en Noord-Zeeland Projektontwikkeling.

 

De financiële dienstverlener, die een vergunning heeft van de AFM, voldoet niet aan informatieverzoeken van de toezichthouder. De AFM zegt de informatie nodig te hebben om vast te kunnen stellen of Verwijs Beheer de Wet op het financieel toezicht en in het bijzonder de regels over integere en beheerste bedrijfsvoering, overtreedt. De AFM heeft daarom om een overzicht van de huidige en toekomstige financiële situatie van Verwijs Beheer gevraagd, maar het bedrijf heeft deze gegevens niet binnen de gestelde termijn geleverd. Daarom moet het de maximale dwangsom van _ 20.000 betalen. De AFM moet de informatie nog steeds ontvangen.

 

Rekening-courantschuld

De kwestie loopt al sinds 29 mei 2011. De toezichthouder kwam in actie naar aanleiding van een klacht. "Door de recessie kampten wij al enige jaren met betalingsproblemen en een rekening-courantschuld en die hebben we ten onrechte niet zelf bij de AFM gemeld", steekt eigenaar Bram Verwijs de hand in eigen boezem. Er volgde een traject van informatieverzoeken waar Verwijs niet altijd adequaat en volledig op reageerde. Hij wijt dat aan zijn drukke werkzaamheden, die nog verder toenamen toen hij als gevolg van de slechte cijfers vorig jaar zijn in het bedrijf werkzame zoon moest ontslaan. "Bijkomend voordeel was daardoor wel dat we vorig jaar weer met winst hebben gedraaid. Maar al met al heeft de hele affaire te lang geduurd. Ik ben nu zestig jaar en bezig om mijn portefeuille te verkopen." Deze bestaat uit zo’n 800 klanten, 98% particulieren, waarvoor zich al enkelen gegadigden hebben gemeld, waaronder DIN-dochter YouSure van Joep van den Eijkel, zegt Verwijs. Als hij zijn portefeuille en zijn bedrijfspand heeft verkocht, wil hij zich voortaan vanuit huis alleen nog bezighouden met zijn administratiekantoor.

 

Reageer op dit artikel