nieuws

Independer past berekening score hypotheekadviseur aan

Archief

Kwaliteitscheck

 

telt zwaarder mee

 

Independer.nl heeft de scores van hypotheekadviseurs die op de site zijn beoordeeld, aangepast. Belangrijkste wijzigingen zijn dat de kwaliteitscheck, die moet controleren of alle onderdelen van het advies zijn besproken, zwaarder meetelt en dat recente beoordelingen meer gewicht in de schaal leggen.

 

"Een betrouwbare totaalscore, in combinatie met betrouwbare beoordelingen, is niet alleen heel waardevol voor consumenten. Ook hypotheekadviseurs hebben hier baat bij. Mede op verzoek van de branche hebben wij besloten de berekening van de totaalscore aan te passen", zo motiveert de Achmea-dochter de wijzigingen.

 

De kwaliteitscheck bepaalt nu 75% van de score; dat was voorheen 50%. Het subjectieve oordeel van de klant telt nu nog voor 25% mee. Bovendien is binnen de kwaliteitscheck de puntentelling gewijzigd; onderdelen die niet zijn besproken, hebben een groter negatief effect op de totaalscore. "We volgen hier meer de lijn van de AFM, die vindt dat een advies alleen goed is als alle onderdelen zijn besproken", zegt businessunitmanager Bancair Joop Cohen.

 

Niet extreem

Beoordelingen die een jaar oud zijn, tellen nog maar voor de helft mee. Door de aanpassing is de totaalscore gemiddeld gedaald, zegt Cohen. "Maar de veranderingen zijn niet extreem. De scores zijn maximaal 1,3 punt achteruitgegaan en er zijn ook kantoren vooruitgegaan." De Achmea-dochter biedt bezoekers sinds oktober 2009 de mogelijkheid om hypotheekadviseurs te beoordelen. Daarvan is inmiddels 36.500 keer gebruik gemaakt; er zitten nu zo’n 17.000 adviseurs in de database bij Independer. Circa 1.000 kantoren hebben voldoende waarnemingen voor een totaalscore.

 

Reageer op dit artikel