nieuws

Hypotheekadviseur moet ontbindende voorwaarden voor klant bewaken

Archief

Hof veroordeelt

 

Zeeuws kantoor

 

Een hypotheekadviseur die de financiering van een woning niet rond krijgt, moet voor zijn klant bewaken dat tijdig de ontbindende voorwaarden in de koopovereenkomst worden ingeroepen, ook als de adviseur niet als makelaar heeft opgetreden.

 

Die uitspraak heeft het Gerechtshof ‘s-Hertogenbosch afgelopen week gedaan in het voordeel van een klant van ’t Zeeuwse Hypotheek Huys (ZHH) in Yerseke. De klant kocht in 2008 een woning onder de ontbindende voorwaarde dat de financiering voor 30 september rond moest zijn. Via ZHH is een offerte aangevraagd bij BLG, die weliswaar in september een offerte uitbracht, maar daarbij aangaf dat aanvullende gegevens nodig waren. Na toezending daarvan is de aanvraag uiteindelijk op 17 november afgewezen. De koper moest toen inmiddels aan Nationale Borg een bedrag van _ 32.000 betalen wegens het niet nakomen van de aankoopverplichting.

 

Zorgplicht

De klant heeft bij de rechtbank in juni 2010 met succes dat bedrag en de betaalde courtage van _ 1.500 bij ZHH teruggevorderd. Het gerechtshof heeft het oordeel van rechtbank in hoger beroep bevestigd. Het bedrijf is tekortgeschoten in de zorgplicht: "ZHH wist dat de klant de ontbindende voorwaarde kon inroepen en dat dit alleen succes kon hebben als de klant in het bezit zou zijn van ten minste twee schriftelijke afwijzingen van verschillende financieringsaanvragen; ZHH wist dat de klant niet was bijgestaan door een aankoopmakelaar." Het kantoor had daarom zo snel mogelijk bij twee geldgevers een aanvraag moeten doen, maar dat is niet gebeurd. "Reeds hierom is sprake van een ernstig en toerekenbaar tekortschieten van ZHH jegens de klant." Bovendien is ZHH niet voortvarend met de aanvraag aan de slag gegaan. "ZHH diende de klant er in niet mis te verstane bewoordingen op te wijzen dat zij er verstandig aan deden te bezien of zij het voorbehoud zouden inroepen."

 

ZHH moet de borgsom en de courtage terugbetalen aan de klant.

 

Reageer op dit artikel