nieuws

Gedupeerden van Easy Life klagen toezichthouders aan

Archief

De Stichting Gedupeerden Easy Life daagt de Autoriteit Financiële Markten (AFM), De Nederlandsche Bank (DNB)en het Openbaar Ministerie voor de rechter in de Easy Life-zaak. "AFM, DNB en OM zijn ronduit nalatig geweest", zegt stichtingsadvocaat Rob Silvertand namens 275 beleggers.

"Zij wisten al van de oplichting toen nog maar weinig mensen geld in Easy Life hadden gestoken. Door dat niet meteen naar buiten te brengen, hebben nog eens rond de 480 mensen hun vaak zuurverdiende euro’s belegd. Een bedrag van maar liefst € 41 miljoen, geld van modale gezinnen, is zo volgens onze berekeningen in rook opgegaan", zo redeneert Silvertand.

Ondanks vroegtijdige kennis van de fraude duurde het zo’n tweeënhalf jaar voordat Justitie eind 2008 ingreep, aldus de gedupeerden. Zij eisen nu in een civiele zaak dat de drie overheidsinstanties alsnog hun verantwoordelijkheid nemen voor hun inadequate optreden en de gedupeerden compenseren.

Een woordvoerder van de AFM laat weten de dagvaarding inderdaad ontvangen te hebben maar kan er inhoudelijk nog niet op reageren. Als de rechter de beleggers gelijk geeft, kunnen de toezichthouders eisen tot schadevergoeding tegemoet zien. Bij de voormalig directeuren van het Helmondse beleggingsbedrijf Easy Life is niet veel te halen. "Nu al is duidelijk dat de gedupeerde beleggers hooguit een klein deel van hun inleg terugkrijgen uit de failliete boedel of via claims tegen directeuren", aldus het Eindhovens Dagblad dat de zaak op de voet volgt. De directeuren staan op dit moment terecht voor de rechtbank Den Bosch en hoorden onlangs rond de zeventig maanden celstraf tegen zich eisen.

Reageer op dit artikel