nieuws

Examen hypothecair planners wordt meer gericht op praktijk

Archief

De Stichting Certificering Erkend Hypothecair Planner (CEHP) gaat met ingang van 1 december het examen Leergang Hypothecaire Planning uitbreiden, zodat het meer aansluit op de dagelijkse praktijk van de adviseurs.

 

De elementen ‘vaardigheden’ en ‘professioneel gedrag’ worden toegevoegd aan het examen. Van de kandidaten wordt meer kennis en vaardigheid verwacht op het gebied van inkomensplanning, risicoanalyse, ethiek en integriteit, zegt de CHEP, die daarmee aansluit op de wens van het College Deskundigheid Financiële Dienstverlening (CDFD) en de AFM dat opleidingen meer aansluiting moeten krijgen bij de dagelijkse praktijk. Het examen bestaat vanaf 1 december uit drie onderdelen. Naast een kennistoets, die tweemaal per jaar kan worden afgelegd, is er een onderdeel adviesvaardigheden waarvoor een opleiding van minimaal zes dagen kan worden gevolgd en dat ingaat op inkomensplanning met gebruik van software, adviesvaardigheden, ethiek en integriteit en fiscaliteiten. Het derde onderdeel is een assessment, waarbij een praktijkcasus moet worden uitgewerkt.

 

"De Leergang Hypothecaire Planning is in Nederland de hoogste opleiding specifiek gericht op hypotheekadviseurs", aldus de CEHP. "De opleiding vereist een hbo+ denk- en werkniveau. Sinds de start van de opleiding hebben circa 1.500 kandidaten met succes het examen afgelegd."

 

De CEHP certificeert hypothecair planners en opereert onafhankelijk van de vereniging van hypothecair planners NVHP.

 

Reageer op dit artikel