nieuws

‘Een verplichte eed is alleen leuk voor de bühne’

Archief

De op handen zijnde verplichte eed voor iedereen die werkzaam is in de financiële dienstverlening en een tweetal rechterlijke uitspraken inzake de zorgplicht van een adviseur, hielden de gemoederen de afgelopen weken flink bezig op AMweb.

Werknemers zijn per definitie de dupe van de Totaal: 628?overstap naar een beschikbarepremieregeling

Het Gerechtshof ‘s-Hertogenbosch bepaalde dat een hypotheekadviseur die de financiering van een woning niet rond krijgt, voor zijn klant moet bewaken dat tijdig de ontbindende voorwaarden in de koopovereenkomst worden ingeroepen, ook als de adviseur niet als makelaar heeft opgetreden. Het leverde een levendige discussie op. Dat was ook het geval bij de verplichte eed die minister De Jager wil invoeren. Een farce, zo kunnen we opmaken uit de reacties. Een veelzeggende conclusie luidt dan ook: “De accountants van Ahold en DSB hebben toch ook een eed afgelegd? Dat heeft ook veel geholpen. Diverse notarissen die schimmige spelletjes (vastgoedfraude) spelen, hebben toch ook een eed afgelegd? Leuk voor de bühne, maar weinig effectief in het voorkomen van excessen.”

 

Peiling

Veel bedrijven, waaronder recent Shell, overwegen de definitieve stap van ‘defined benefit’ (eindloon- en middelloonregeling) naar ‘defined contribution’ (beschikbarepremieregeling). Voor de werkgever een besparing, voor de werknemer betekent het meer risico. Een deel van de besparing die een werkgever realiseert, kan terugvloeien naar de werknemer in de vorm van (bijvoorbeeld) loonruimte. Werknemers kunnen die loonruimte inzetten voor het afdekken van de risico’s die ze met een beschikbarepremieregeling lopen. Dat was aanleiding voor de peiling. Een ruime meerderheid van de stemmers is het daarmee eens omdat zij vinden dat hiermee alle risico’s bij de werknemer komen te liggen.

 

Werknemers zijn per definitie de dupe van de overstap naar een beschikbarepremieregeling

 

Ja, omdat alle risico's bij hen komen te liggen

272

Ja, omdat het alleen maar goed is voor de portemonnee van de werkgever

107

Nee, afstempelen toont aan dat garanties nergens bestaan

141

Nee, niet wanneer de werkgever zijn besparing omzet in een hoger loon

108

 

 

Totaal

628

Reageer op dit artikel