nieuws

Dwangsom voor illegale kredietaanbieder

Archief

De Autoriteit Financiële Markten (AFM) heeft aan Friendly Finance begin april een last onder dwangsom opgelegd, wegens het bemiddelen in kredieten zonder daarvoor een vergunning te hebben. Het bedrijf moet die dwangsom nu ook daadwerkelijk gaan betalen voor elke dag dat de activiteiten niet zijn gestaakt; het was al eerder aangesproken op zijn handelwijze en heeft die volgens de toezichthouder onvoldoende aangepast.

Dwangsom voor illegale kredietaanbieder

Via de website www.betaaldag.nl biedt Friendly Finance consumenten de mogelijkheid "het recht op toekomstige inkomsten aan ons te verkopen". Binnenkort te ontvangen loon, pensioen, huurinkomsten of een verzekeringsuitkering kunnen worden overgedragen aan Betaaldag.nl, dat daarvoor direct een vergoeding betaalt. Wordt bijvoorbeeld een kleine € 500 aan inkomen verkocht, dan betaalt Betaaldag daarvoor direct € 410.
"Naar aanleiding van de last onder dwangsom heeft Friendly Finance haar werkwijze aangepast", aldus de AFM. "Friendly Finance int nu zelf de verkochte vordering op loon of uitkering bij de werkgever of uitkeringsinstantie van de consument. In de oude werkwijze ontving de consument het verkochte bedrag van de werkgever of uitkeringsinstantie en moest dat binnen één werkdag doorbetalen aan Friendly Finance."
Maar volgens de toezichthouder is nog steeds sprake van kredietverstrekking. "Daarom is de onderneming nu verplicht een dwangsom te betalen." Die bedraagt € 4.000 voor elke dag dat het aanbieden van krediet niet is gestaakt, met een maximum van € 80.000; de teller loopt sinds 3 mei.

Reageer op dit artikel