nieuws

Brussel adviseert Nederland met klem renteaftrek af te schaffen

Archief

De Europese Commissie publiceert woensdag een advies waarin Nederland indringend wordt verzocht de hypotheekaftrek geheel of gedeeltelijk af te schaffen, zo meldt de Volkskrant. De commissie waarschuwt onder meer voor de hoge huizenprijzen in Nederland, die mede het gevolg zijn van de aftrekbaarheid bij de belastingen van de hypotheekrente.

Brussel adviseert Nederland met klem renteaftrek af te schaffen

Brussel wil een implosie van de huizenmarkt zoals in Spanje en Ierland voorkomen. Daarom moet stapsgewijs een eind komen aan de 'gunstige fiscale behandeling' van hypotheken. In het lenteakkoord wordt alleen de aftrek afgeschaft van nieuwe, aflossingsvrije hypotheken.
Verder wil de commissie dat huurders een huur gaan betalen die in lijn ligt met hun inkomen. Dat moet het 'scheefwonen' tegengaan. Vorige week kwamen onder meer de Vereniging Eigen Huis, de Woonbond en de NVM met een plan dat zowel voorziet in volledige afbouw van de renteaftrek als in een aanpassing van de huurprijzen.
Alle 27 EU-landen krijgen vandaag een advies over wat er beter moet met hun economie en begroting. De landenspecifieke adviezen van Brussel zijn een nieuw middel om te voorkomen dat lidstaten financieel ontsporen. De regeringsleiders moeten de aanbevelingen in juni goedkeuren. Voert een land ze vervolgens niet uit, dan kan de commissie uiteindelijk met sancties komen. 
(de Volkskrant, pag. 2)
 
Overig verzekeringsnieuws vandaag in de media:
 
Verzekeraars zijn te traag
(De Telegraaf, pag. 21)
 
Verbod verhogen vaste opslag
(De Telegraaf, pag. 22)

Reageer op dit artikel