nieuws

AFM vraagt om terughoudendheid bij verhogen renteopslag

Archief

Bij het Meldpunt Financiële Markten van de AFM zijn enkele tientallen meldingen, klachten en vragen binnengekomen van consumenten over de renteopslag die verschillende banken hebben doorgevoerd op hypotheken met een variabele rente. De toezichthouder heeft de banken gevraagd om aan te geven hoe ze in dit geval met de belangen van hun klanten zijn omgegaan.

AFM vraagt om terughoudendheid bij verhogen renteopslag

De opslag op de Euriborhypotheek van ABN Amro ging recent van 1% naar 2%, bij ING steeg de opslag voor de maandvariabele hypotheekrente van 2,4% naar 2,75%.
Volgens de AFM kunnen consumenten onvoldoende inschatten binnen welke bandbreedte de renteopslag kan bewegen op het moment dat ze een hypotheek met een variabele rente afsluiten. “De renterisico’s zijn vooraf onvoldoende helder. Consumenten gaan er over het algemeen vanuit dat de variabele rente alleen meebeweegt met het mandje van marktrentes. Het is voor consumenten in principe niet inzichtelijk hoe de opslag tot stand komt. Banken zouden daarom zeer terughoudend moeten zijn met het aanpassen van de opslag.”
Omdat er geen wettelijke verplichtingen bestaan die de hoogte van de opslag reguleren of voorschrijven hoe deze moet zijn opgebouwd, kan de toezichthouder de banken nergens toe verplichten. “Wel behoren financiële instellingen hun klanten volgens de wet duidelijke informatie te geven over hun financiële producten en diensten, zeker als het gaat om maatregelen die de maandlasten sterk beïnvloeden”, aldus de AFM.
In 2013 komt er door nieuwe wettelijke regels meer transparantie over de rentes. Banken en hypotheekverstrekkers moeten hun klanten dan vooraf duidelijk maken hoe de opslag is opgebouwd.

Reageer op dit artikel