nieuws

Zorgverzekeraars druk met overgang AWBZ

Archief

Per 1 januari 2013 gaan zorgverzekeraars de AWBZ voor eigen verzekerden uitvoeren. Het wetsvoorstel dat regelt dat deze taak bij de regionale zorgkantoren wordt weggehaald, is nog niet aangenomen, maar de zorgverzekeraars zijn al geruime tijd volop bezig met de voorbereiding van de overgang. Dat moet wel omdat zij anders de niet op tijd hun systemen en processen gereed hebben.

Zorgverzekeraars druk met overgang AWBZ

AWBZ-cliënten hebben vanaf 1 januari 2013 nog slechts één loket voor hun verzekerde zorg: hun eigen zorgverzekeraar. Vanaf 2014 kunnen zorgverzekeraars ook op dit terrein zorg inkopen voor hun eigen verzekerden. Dat maakt het mogelijk om in combinatie met de zorgverzekering een integraal zorgaanbod tot stand te brengen. AWBZ-gebruikers bepalen zelf welke verzekeraar zij hun zorgverzekering en AWBZ laten uitvoeren.
Koepelorganisatie Zorgverzekeraars Nederland heeft deze week het groene licht gegeven voor een nieuwe fase in het voorbereidingstraject. "Nu zijn we op een punt aangeland dat we echt moeten gaan investeren en dus moest ons bestuur zich duidelijk uitspreken. Wij hebben vertrouwen in een goede overgang naar uitvoering van de AWBZ voor eigen verzekerden", aldus ZN-directeur Pieter Hasekamp. Naar verwachting gaat het wetsvoorstel nog deze maand naar de Tweede Kamer.

Reageer op dit artikel