nieuws

Weinig ‘basisproducten’ aangemeld bij Consumentenbond

Archief

De Consumentenbond vindt de opbrengst van de campagne ‘Begrijp je geld’, waarin aanbieders werden opgeroepen om begrijpelijke financiële basisproducten te ontwikkelen en bij de bond te melden, maar mager. Uiteindelijk hebben vijf aanbieders aan de oproep gehoor gegeven.

Weinig ‘basisproducten’ aangemeld bij Consumentenbond

De Consumentenbond startte maart vorig jaar met de campagne. "Uiteindelijk staken alleen Centraal Beheer Achmea, ASN Bank, Ohra, Florius en Delta Lloyd hun nek uit", laat de bond nu weten. "Zij meldden producten aan die in meer of mindere mate voldoen aan onze criteria voor financiële basisproducten." In totaal werden elf producten beoordeeld.
"Geen enkel product kent onduidelijke kosten of verborgen provisies, maar de voorwaarden voldoen niet altijd aan de criteria en zijn niet altijd geschreven in eenvoudig Nederlands (taalniveau B1)", luidt de conclusie.
Het Verbond van Verzekeraars plaatst een kanttekening bij het pleidooi van de Consumentenbond: "Producten die doen wat ze beloven, zonder kleine lettertjes, dat is een goed idee. Maar wij vinden ook dat consumenten recht hebben op keuzevrijheid bij de aanschaf van verzekeringen. Het is de vraag of een basisproduct altijd past bij de doelstellingen van een consument. De basisconsument bestaat immers niet. Het gevaar bestaat dat een consument denkt met een basisproduct sowieso iets goeds in handen te hebben, terwijl dat juist voor zijn situatie niet zo is." Het Verbond benadrukt daarom het belang van financiële educatie en onafhankelijk advies.

Reageer op dit artikel