nieuws

Strengere transparantie-eisen voor geldgevers

Archief

Hypotheekverstrekkers moeten klanten met ingang van volgend jaar inzicht geven in de opbouw van variabele rentetarieven. Dat is een van de wetswijzigingen die minister De Jager voorstelt om de positie van de consument bij het sluiten van hypotheken te versterken. Daarnaast worden alle geldgevers verplicht om hun hypotheekrentetarieven te publiceren.

Strengere transparantie-eisen voor geldgevers

Aanbieders moeten voor het sluiten van een hypotheek met variabel rentetarief  duidelijk aangeven welke component of componenten variabel zijn. "Tevens zal de aanbieder bij wijziging van de debetrentevoet inzichtelijk moeten maken door welke component of componenten de wijziging is veroorzaakt." Bovendien moet de geldgever de klant wijzen op de risico's van en variabel rentetarief. Zoals al eerder aangekondigd, moeten klanten uiterlijk drie maanden voor het aflopen van de rentevaste periode een nieuw rentevoorstel krijgen.
Daarnaast stelt De Jager een zogeheten eensporig rentebeleid verplicht: bestaande klanten moeten hetzelfde rentetarief krijgen als nieuwe klanten met een vergelijkbaar profiel. Kortingen voor de eerste rentevaste periode worden daarmee verboden. Tot slot verplicht de minister alle geldverstrekkers om op hun websites de actuele geldende rentetarieven te publiceren. Dat is met name een aanscherping voor marktleider Rabobank, die nu geen tarieven publiceert.

Reageer op dit artikel