nieuws

Overname Friesland Bank maakt joint venture met Delta Lloyd plots

Archief

onzeker

Rabobank wordt

 

100% eigenaar

 

van bankbedrijf

 

Friesland Bank is voor 100% eigendom geworden van Rabobank Nederland

De 25 kantoren worden de komende twee jaar geïntegreerd in het 139 vestigingen tellende netwerk van lokale Rabobanken; of het 51%-belang van Delta Lloyd in het assurantiebedrijf van Friesland Bank in stand blijft, wordt daarmee onzeker.

 

Sinds eind vorig jaar heeft Delta Lloyd een belang van 51% in Friesland Bank Assurantiën (FBA), dat goed is voor een provisieomzet van _ 15 mln. De assurantietak van Friesland Bank zal voor dertig jaar exclusief gaan bemiddelen in Delta Lloyd-producten, zo is overeengekomen. Dat kan wel eens op losse schroeven komen te staan: "Ook de joint venture zal de komende tijd onderwerp van gesprek zijn", zo spreekt Rabobank zich nog niet uit ten faveure van het voortzetten van de samenwerking. "Wat ons betreft blijft het ‘business as usual’", zegt Delta Lloyd. "Voor ons is het een prachtig distributiekanaal."

 

Met een integratie in het Rabo-netwerk in het verschiet, lijkt het doorgaan met de joint venture weinig realistisch: Rabobank laat namelijk doorschemeren dat de Friesland Bank-kantoren waarschijnlijk niet onder eigen naam verder zullen gaan. "Het is niet handig om met twee namen in de markt te opereren." Onderdeel van de distributieovereenkomst met Delta Lloyd is dat verzekeringsproducten verkocht worden onder het label Friesland Bank Assurantiën. Krijgen de 25 kantoren straks het Rabobank-logo op de gevels, dan kan bovendien Interpolis als huisleverancier niet worden genegeerd.

 

Niet verantwoord

 

Afgelopen najaar kwam de raad van bestuur van Friesland Bank tot de conclusie dat zelfstandig voortbestaan niet langer verantwoord was. "De diepte, aard en lengte van de huidige economische crisis raakt zowel ons als onze klanten. Daarnaast houden wij, in verband met deze crisis, aanzienlijk meer (dure) liquiditeit aan dan in normale marktomstandigheden. Deze ontwikkelingen zetten de resultaten van Friesland Bank onder druk. Daarmee wordt het op relatief korte termijn realiseren van de vereiste versterking van het eigen vermogen van Friesland Bank, volgens de nieuwe Basel-3 regels, een onzekere factor." Daarmee was volgens Rabobank echter nog geen sprake van een nijpende situatie: "Het besluit is vooral genomen met het oog op de toekomst." Over het eerste halfjaar van 2011 boekte de bank een nettowinst van _ 6 mln; over heel 2010 was een verlies geleden van _ 42 mln. De hypotheekportefeuille is zo’n _ 4 mld groot.

 

Toestemming

DNB en mededingingsautoriteit NMa hebben via een spoedprocedure al toestemming verleend voor het samengaan.

 

Friesland Bank was grootaandeelhouder van Van Lanschot met 23% van de aandelen. Na de overname en een dividenduitkering aan de Stichting Friesland Bank is laatstgenoemde voor 11% aandeelhouder en Rabobank heeft nu een 12%-belang in Van Lanschot.

 

Directie

De duizend vaste Friesland Bank-medewerkers houden in de overgangsfase hun baan. De overname heeft op directieniveau wel direct personele consequenties: Hans de Leeuw, tot nu toe directievoorzitter bij Rabobank Vallei en Rijn, is de nieuwe directievoorzitter bij Friesland Bank. Hij volgt Kees Beuving op, die toetreedt tot de raad van commissarissen. Ook Anne Vlaskamp verdwijnt uit de directie; Gert van Wakeren blijft directielid. Nieuw benoemd zijn vanuit Rabobank Bauke Wijbrandi en Bert Ferwerda.

 

Naast Kees Beuving bestaat de nieuwe raad van commissarissen bij Friesland Bank uit de Rabo-bestuursleden Piet van Schijndel, Bert Bruggink en Gerlinde Silvis.

 

Reageer op dit artikel