nieuws

Obvion nu volledig in handen van Rabobank Bank wil aandeel in intermediaire

Archief

kanaal versterken Rabobank heeft het 30%-belang van pensioenfonds ABP in Obvion overgenomen

Daarmee wordt Rabobank volledig eigenaar van het hypotheekbedrijf. Op dit moment heeft de bank al 70% van de aandelen in handen; in de loop van dit jaar wordt dat 100%. Hoeveel er voor de resterende 30% wordt betaald, wordt niet bekendgemaakt. Rabobank hoopt hiermee haar positie in het intermediaire kanaal te verstevigen. In de huidige hypotheekmarkt vindt de distributie voor 40% plaats via banken en voor 60% via intermediairs. "Omdat Obvion binnen het intermediaire distributiekanaal een sterk merk is, is de aandelenovername voor Rabobank een logische stap om haar positie in dit kanaal te verstevigen", zo luidt de verklaring. ABP had tot 2002 een eigen hypotheekbedrijf; in dat jaar werd Obvion de opvolger van ABP Hypotheken als joint venture van Rabobank en ABP. Het in Heerlen gevestigde Obvion (350 medewerkers) verstrekt uitsluitend hypotheken via het intermediair. Met 180.000 klanten en een marktaandeel van ruim 7% (vorig jaar werd een groei van 2% gerealiseerd) is Obvion een van de vijf grootste hypotheekverstrekkers in ons land. "Deze aandelenovername verandert niets aan onze zelfstandigheid", stelt Ronald Touwslager, directievoorzitter van Obvion. "Onze dienstverlening aan klanten en adviseurs blijft onafhankelijk. Ook onze formule blijft ongewijzigd. Voor de Rabobank geldt dat zij haar hypotheekklanten blijft bedienen via de lokale banken." Vrij zwaar ABP had onlangs nog laten weten niets te zien in het plan van 22 topeconomen om pensioenfondsen een grotere rol te laten spelen bij het verstrekken van hypotheken. "We zitten al vrij zwaar in hypotheken. Aan Nederlandse hypotheken hebben we al zeven miljard in portefeuille. Dat is aanzienlijk. We zitten wat hypotheken betreft eigenlijk al aan ons maximum." Obvion is net als ABP gevestigd in Heerlen.

Reageer op dit artikel