nieuws

Hypotheek goedkoper

Archief

Het oversluiten van een hypotheek moet goedkoper worden. Minister De Jager (Financiën) neemt maatregelen om ervoor te zorgen dat huizenbezitters niet langer meer het mes op de keel krijgen als de rentevaste periode afloopt. De bewindsman verwacht daardoor lagere tarieven, zo luidt de opening van de zaterdageditie van De Telegraaf.

Hypotheek goedkoper

Vanaf 1 januari 2013 moeten woningeigenaren drie maanden van tevoren worden ingelicht wat er gebeurt als de rentevaste periode afloopt. Huizenbezitters krijgen nu soms pas twee weken voor het aflopen van hun hypotheek van de bank te horen tegen welk tarief er verlengd kan worden. Dat biedt te weinig tijd om alsnog over te stappen. "Je voelt je daardoor in een wurggreep gehouden als je je hypotheek moet oversluiten. Dat mag niet meer voorkomen", zo zegt De Jager in De Telegraaf.
Tegelijkertijd worden excessieve overstapkosten aangepakt. De Jager wil dat de opbouw van het variabele rentetarief aan de klant duidelijk wordt uitgelegd en verbiedt geldverstrekkers additionele kosten in rekening te brengen naast de advies- en distributiekosten.
Volgens de bewindsman gaat er echt wat veranderen op de hypotheekmarkt. "Er zijn al banken die mij hebben aangegeven dat ze gunstiger tarieven willen rekenen voor bestaande klanten als de rentevaste termijn afloopt." De nieuwe regels maken onderdeel uit van een radicale koerswijziging binnen de financiële sector die De Jager hoopt te bereiken. "We moeten weer een financiële sector krijgen waar we trots op zijn en waar het klantbelang voorop staat." Dat is volgens hem niet vanzelf gegaan. "We hebben er vanuit het kabinet achteraan moeten zitten."
(De Telegraaf zaterdag, pag. 1 en 3)
 
Als sparen niets oplevert
(Volkskrant, pag. 29)
 
Iedereen verdient aan doorwerken tot 70 jaar
(De Telegraaf, pag. 23)
 
Vandaag in de media:
 
De Jager wil hypotheekprovisie banken per 2013 verbieden
(Volkskrant, pag. 17)
 

Reageer op dit artikel