nieuws

De kunst afkijken in Londen

Archief

Twintig Nederlandse financiële dienstverleners, voor het grootste deel financieel planners, leerden maakten onlangs een tweedaagse studiereis naar Londen, georganiseerd door vermogensbeheerder NNEK (Noordnederlands Effektenkantoor). Hoe maak je de switch van productverkoop naar financial lifestyle planning en zorg je dat je de klant langdurig aan je bindt? In ieder geval niet door het bordje op je […]

Twintig Nederlandse financiële dienstverleners, voor het grootste deel financieel planners, leerden maakten onlangs een tweedaagse studiereis naar Londen, georganiseerd door vermogensbeheerder NNEK (Noordnederlands Effektenkantoor). Hoe maak je de switch van productverkoop naar financial lifestyle planning en zorg je dat je de klant langdurig aan je bindt? In ieder geval niet door het bordje op je gevel te vervangen en nieuwe visitekaartjes te bestellen. De Britse adviseurs staan voor dezelfde uitdaging als hun Nederlandse collega's als het gaat om provisieverbod en vakbekwaamheidseisen, maar lopen een paar jaar voor. De perfecte gelegenheid dus om de kunst af te kijken. Hoogtepunt vormde de workshop 'killer skills for positioning and factfinding' van topadviseur Paul Armson, die zijn succesvolle adviespraktijk inmiddels heeft ingeruild voor het geven van workshops en het ontwerpen van scripts, methodes en software voor Britse zogeheten 'new model advisors'. Zijn belangrijkste les: start with why. "Mensen weten vaak wel wat ze doen, en hoe ze het doen, maar niet waarom ze het doen." Maar ook: probeer die oude wereld achter je te laten. "Ik kom soms op websites van adviseurs die zichzelf financieel planner noemen, maar vervolgens wel per product een tabblad hebben. Fout!" Naast Armson lieten drie Engelse adviseurs zien hoe zij de omslag maakten van productgedreven naar integrale financiële planning en hoe zij zich daarvoor laten belonen. Vaak is dat een fee in combinatie met een percentage van het vermogen. Zie voor het uitgebreide verslag van deze studiereis de special Financiële Planning van AMplus die verschijnt op 18 mei.

Reageer op dit artikel