nieuws

‘Banken maken misbruik van roodstand’

Archief

De Nederlandse Vereniging van Financieringsadviseurs (NVF) vindt dat banken te weinig doen om oneigenlijk gebruik van roodstanden terug te dringen. “Ze laten de consument onbeperkt en onnodig duur rood staan.” De vereniging pleit ervoor de limiet op roodstand te beperken tot maximaal het maandelijkse inkomen.

‘Banken maken misbruik van roodstand’

De gemiddelde roodstand per maand bedraagt volgens CBS-cijfers € 3.800, hoger dan het maandelijkse modale netto-inkomen van € 1.800. Carel In der Hees, voorzitter van de NVF: "Het is verontrustend dat de consument zo veel gebruik maakt van rood staan. Veel mensen weten niet dat zij tot 15% rente betalen. Banken lijken roodstand niet te gebruiken waarvoor dit is bedoeld."

Die ontwikkeling staat haaks op het streven naar verantwoorde kredietverstrekking, aldus In der Hees: "Banken zien hierbij het klantbelang over het hoofd. Het zou beter zijn voor de consument als de limiet op roodstand maximaal gelijk is aan het maandelijkse inkomen." De NVF wijst op de mogelijkheid om andere leningvormen te sluiten. "Als een consument meer of langer wil lenen, voor bijvoorbeeld de aanschaf van een duurzaam gebruiksgoed, is een ander type lening een stuk voordeliger."

Reageer op dit artikel