nieuws

Arbeidsrisico zzp’ers ligt soms bij opdrachtgever

Archief

Wanneer zzp'ers of freelancers schade lijden door onvoldoende veiligheidsmaatregelen, dan is de opdrachtgever daar verantwoordelijk voor. Dat besliste de Hoge Raad onlangs in een zaak van een invalide geraakte zzp'er die zijn opdrachtgever aansprakelijk stelde voor zijn arbeidsongeschiktheid. Een lagere rechter moet nu vaststellen of het bedrijf in kwestie aan zijn zorgplicht heeft voldaan. Door […]

Wanneer zzp'ers of freelancers schade lijden door onvoldoende veiligheidsmaatregelen, dan is de opdrachtgever daar verantwoordelijk voor. Dat besliste de Hoge Raad onlangs in een zaak van een invalide geraakte zzp'er die zijn opdrachtgever aansprakelijk stelde voor zijn arbeidsongeschiktheid. Een lagere rechter moet nu vaststellen of het bedrijf in kwestie aan zijn zorgplicht heeft voldaan. Door deze uitspraak scherpt de Hoge Raad de zorgplicht van werkgevers bij bedrijfsongevallen verder aan en wordt de werkgeversaansprakelijkheid een stuk breder getrokken. In de wet is al geregeld dat nalatige werkgevers ook aansprakelijk zijn voor bedrijfsongevallen van personen die bij hen werken, maar elders in loondienst zijn, zoals uitzendkrachten. Dat is volgens het hoogste rechtscollege nu ook het geval voor zzp'ers die zonder arbeidscontract in opdracht werken. VNO-NCW en MKB-Nederland vinden het 'prematuur' om op basis van de uitspraak te concluderen dat werkgevers voortaan dezelfde zorgplicht hebben voor werknemers en zzp'ers. Tevens stellen beide werkgeversorganisaties dat deze uitspraak haaks staat op het kabinetsbeleid. "Het kabinet heeft onlangs besloten om zzp'ers en vaste arbeidskrachten die op dezelfde werkplaats werken onder het arbo-regime van die laatsten te plaatsen. Dat geldt echter niet voor zzp'ers die alleen werken in opdracht van een bedrijf. In dat geval zijn zij ondernemers met een eigen verantwoordelijkheid".

Reageer op dit artikel