nieuws

AFM trad in 2011 streng op tegen aanbieders flitskrediet

Archief

In 2011 verdween een aantal aanbieders van flitskredieten van het toneel. Volgens de AFM een goed voorbeeld van het opruimen van de onderkant van de markt. Dat zei bestuursvoorzitter Ronald Gerritse vanochtend bij de presentatie van het jaarverslag.

AFM trad in 2011 streng op tegen aanbieders flitskrediet

De mogelijkheden van de AFM om onverantwoorde kredieten aan te pakken zijn het afgelopen jaar flink gegroeid, aldus Gerritse. Ook leningen met een kortere looptijd dan drie maanden vallen nu onder toezicht. “Veertien partijen zijn onderzocht. Bij twee daarvan zijn geen overtredingen geconstateerd. De rest is gestopt of wordt op dit moment geconfronteerd met maatregelen”, aldus Gerritse.
Hij sprak over de financiële sector als een sector die meters heeft gemaakt, maar dan wel de eerste meters van een marathon. “We zijn er nog lang niet. Integere partijen zien we als bondgenoten. Partijen die een loopje nemen met hun verantwoordelijkheden vinden ons tegenover zich.”
In het jaarverslag worden aanbieders geprezen omdat zij vaker misstanden melden. Bestuurslid Theodor Kockelkoren lichtte tijdens de persconferentie toe hoe die zogenoemde ketenbeheersing zich verhoudt tot de aanstaande rolontvlechting. “Feitelijk worden met het provisieverbod de banden tussen aanbieder en intermediair doorgesneden, maar dat neemt niet weg dat aanbieders zicht houden op de kwaliteit van financiële dienstverleners.” Volgens hem gaat ketenbeheersing straks ook de andere kant op werken. “Financiële dienstverleners zullen door hun onafhankelijke rol kwaliteit van aanbieders kunnen eisen en aanbieders mijden die slecht werk leveren.”

Reageer op dit artikel