nieuws

AFM-boete voor leadsleverancier

Archief

De AFM heeft een boete van € 24.000 opgelegd aan Huislijn.nl. De site, die leads levert aan bemiddelaars, heeft bij consumenten meer informatie opgevraagd dan alleen naw-gegevens, maar beschikt niet over een Wft-vergunning.

AFM-boete voor leadsleverancier

Huislijn richt zich vooral op hypotheken en heeft tussen 30 maart 2009 en 3 augustus 2010 zonder vergunning aan consumenten vragen gesteld over bestedingdoel en inkomen. Dat ging door middel van een online 'hypotheektest'. De site stelt dat er onduidelijkheid was over het begrip 'bemiddelen' en dat die activiteiten later zijn gestaakt. "Dat er meer dan naw-gegevens werden opgevraagd, was enkel ingegeven door marketingoverwegingen, namelijk om spam-leads te voorkomen." Verder stelt Huislijn dat de lange duur van het onderzoek door de AFM heeft bevorderd dat de overtreding voortduurde en dat de site geen financieel belang had bij het opvragen van de gegevens. De vragenlijst is in augustus 2010 gewijzigd, maar het aantal verkochte leads is sindsdien toegenomen.
De AFM ziet in de bezwaren echter geen reden om van de boete af te zien. Wel is de boete vanwege de lange duur van het onderzoek gematigd van € 96.000 naar € 24.000.

Reageer op dit artikel