nieuws

Volmachtbedrijf wint kort geding over gemeentelijke gevarenpolis

Archief

Rechter: opdracht

 

hoeft niet in

 

coassurantie

 

Assuradeurenbedrijf Raetshagen uit Beverwijk mag van de rechter alsnog in volmacht voor drie verzekeraars de uitgebreide gevarenverzekering voor de gemeente Lingewaard gaan verzorgen. Die gemeente had de aanbestede opdracht aanvankelijk geweigerd, omdat de inschrijving van Raetshagen gebreken zou hebben bevat.

 

De gemeente Lingewaard heeft de inkoop van een gevarendekking voor de periode tot 2016 aanbesteed; de aanbesteding wordt uitgevoerd door Meijers Assurantiën. Raetshagen wilde de polis voor 100% sluiten in volmacht voor risicodragers Nationale-Nederlanden, Reaal en het inmiddels door het Japanse Nipponkoa overgenomen Nateus. Meijers gunde eind vorig jaar de opdracht echter voor elk 25% aan Aegon, Delta Lloyd, Allianz en Raetshagen, die vervolgens een kort geding aanspande, omdat het bedrijf meende ten onrechte geen punten te hebben gekregen voor het criterium administratieve afwikkeling. Het argument daarvoor was dat Raetshagen niet op e-ABS is aangesloten.

 

In de aanloop naar het geding bericht de gemeente aan Raetshagen dat de gunning van het 25%-aandeel is ingetrokken vanwege "diverse gebreken, op basis waarvan geconstateerd dient te worden dat Raetshagen niet geschikt is gebleken, alsmede dat haar aanmelding en inschrijving ingeldig zijn." Zo was de gemeente niet voldoende duidelijk dat Raetshagen zich als volmachtbedrijf had gemeld. Vervolgens wordt Generali als vierde verzekeraar aangewezen.

 

Uitdrukkelijk uitsluiten

De rechter oordeelt echter dat de bezwaren van de gemeente geen hout snijden en dat bij aanbesteding in volmacht een aansluiting op het coassurantiesysteem e-ABS niet nodig is. Bovendien vindt de rechter dat gevolmachtigd agenten in de verzekeringsbranche een wijdverbreid verschijnsel zijn en dat de gemeente, indien zij dat niet wilde, "in de aanbestedingsstukken de inschrijving door gevolmachtigd agenten uitdrukkelijk had moeten uitsluiten".

 

Reageer op dit artikel