nieuws

Provisieverbod zo goed als een feit

Archief

De Tweede Kamer schaart zich unaniem achter de plannen van minister Jan Kees de Jager voor een provisieverbod bij complexe financiële producten. Dat bleek vanmorgen tijdens een algemeen overleg van de Tweede Kamercommissie voor Financiën. Brede instemming was er ook om uitvaartpolissen onder het verbod te laten vallen en zakelijke verzekeringen daarvan juist uit te sluiten.

Provisieverbod zo goed als een feit

Het pakket aan maatregelen zou in april door de Tweede Kamer moeten worden goedgekeurd, waarna de Eerste kamer nog moet volgen. De regels moeten per 1 januari 2013 van kracht worden "om verkeerde financiële prikkels" uit de financiële dienstverlening te halen, zoals De Jager de "flinke verbouwing met ingrijpende gevolgen" omschreef.
Het debat kwam flitsend op gang met de vraag van VVD-woordvoerder Matthijs Huizing waarom er geen algemeen provisieverbod komt. "Provisie is immers altijd pervers als de aanbieder die betaalt", zo betoogde hij. Bijval kreeg hij van andere woordvoerders noch de minister. "Het provisieverbod en de vergaande transparantie gaat gelden voor complexe producten en producten waarbij we excessen hebben gezien", aldus De Jager. "Als er aanleiding is, kunnen we dit provisieverbod in de toekomst uitbreiden."

Reageer op dit artikel