nieuws

Opslag variabel rentetarief blijft Obvion parten spelen

Archief

Rechtszaken

Volgens adjunct-directeur Douwe Dijkstra van Obvion heeft Kifid meer van dergelijke klachten in behandeling en is in een aantal individuele rechtszaken uitspraak gedaan over de kwestie. "Maar die uitspraken kunnen beide kanten op. Belangrijk is of in het adviesdossier is vastgelegd dat de opslag kan variëren. Is dat het geval, dan oordeelt de rechter in ons voordeel." Zo stelde de Bossche rechtbank in juli 2010 een klant in het ongelijk, omdat bemiddelaar IAK de klant in het adviesgesprek "uitvoerig is voorgelicht, waarbij ook gesproken is over de vaste opslag, als onderdeel van de referentierente. De eiser heeft bij die gelegenheid niet geïnformeerd naar de betekenis van het begrip 'vaste opslag'. Uit deze omstandigheden concludeert de rechtbank dat niet is gebleken dat eiser niet in staat was of is gesteld zich nader te (doen) informeren over de betekenis van de term 'vaste opslag'."
 
Obvion is in een aantal gevallen in hoger beroep gegaan om duidelijkheid te krijgen. "Wij willen weten of de verhoging louter op grond van de voorwaarden was toegestaan." De opslag is na november 2008 niet meer verhoogd. "Op basis van de recente marktontwikkelingen hadden we dat trouwens wel moeten doen", zegt Dijkstra.
 
Obvion heeft het op Euribor gebaseerde tarief in 2010 overigens uit de markt gehaald.

Reageer op dit artikel