nieuws

Nog drie op de tien hypotheekadviezen op provisiebasis

Archief

Het aantal hypotheekadviezen op basis van provisie neemt af. Dat stelt toezichthouder AFM op basis van onderzoek (‘consumentenmonitor’) onder zo’n vijfhonderd hypotheekklanten. Eind 2011 zou bij 31% van de hypotheekadviezen de intermediair zijn inkomsten hebben verkregen uit provisie. Twee jaar eerder werden nog zes van de tien hypotheekadviezen via provisie betaald. De beloningsvorm provisie is na 1 januari 2013 verboden.

Nog drie op de tien hypotheekadviezen op provisiebasis

Veranderende betalingsmodellen blijken geen belangrijke invloed te hebben op de keuze van consumenten voor een hypotheekloket. Vier van de tien sluit direct bij een aanbieder, 35% via een tussenpersoon en 20% via een hypotheekwinkel.
Van de groep die gebruik maakt van een tussenpersoon, weet een achtste niet hoe zijn tussenpersoon beloond wordt. Van de sluiters via het directe kanaal weet 22% dit niet. Deze cijfers zijn vergelijkbaar met de vorige meting, zegt de AFM.
Consumenten doen zelf meer huiswerk. Gemiddeld wordt 7 uur besteed aan gesprekken met adviseur(s) om een keuze te maken voor de soort hypotheek en de aanbieder. Daarnaast wordt nog eens 7 uur aan eigen tijd gestopt in onderzoek naar hypotheken. Eind 2010 was men 5,8 uur bezig met zelf informatie zoeken.
Ruim een derde van de recent afgesloten hypotheken is van een oversluiter, een kwart is van een starter. Voor in totaal 22% van de recente sluiters is een aflopende rentevastperiode reden voor een nieuwe hypotheek; een derde vindt z'n prolongatievoorstel tegenvallend.

Reageer op dit artikel