nieuws

Kleine pensioenfondsen moeten samen optrekken

Archief

Kleine pensioenfondsen zouden gezamenlijk moeten deelnemen in eenvoudige beleggingsfondsen. Schaal en eenvoud leveren harde euro’s op en besparen bovendien tijd. Dat zegt adviesbureau Montae.

Kleine pensioenfondsen moeten samen optrekken

Montea onderzocht of het mogelijk is om een standaardaanpak te ontwikkelen die prudent en eenvoudig is en goed uit te leggen is aan deelnemers en overige belanghebbenden. Partner en beleggingsspecialist Gerard Bergma zegt: "Wij pleiten voor participatie door meerdere pensioenfondsen in fondsen voor gemene rekening. Dit zijn beleggingsfondsen waarin meerdere pensioenfondsen samen kunnen deelnemen. In combinatie met een simpele governance structuur en een gezamenlijke bestuursbureaufunctie biedt deze opzet significant lagere kosten en een aanzienlijke tijdsbesparing voor het bestuur van het fonds en is daarmee een aantrekkelijk alternatief voor kleinere pensioenfondsen die zelfstandig willen doorgaan.”

Die eenvoud gaat niet ten koste van het rendement. Bergsma en zijn team hebben ervaren dat in de afgelopen vijf jaar kleinere fondsen met een eenvoudige beleggingsportefeuille niet minder hebben gepresteerd dan grote fondsen met een uitgebreide diversificatie in hun vermogensbeheer. Sterker nog, kleinere fondsen lijken om verschillende redenen zelfs beter beschermd tegen scherpe koersdalingen in stressvolle tijden. De kosten van een zwaar gediversifieerde portefeuille zijn veel hoger, terwijl maar afgewacht moet worden of deze hogere kosten zich ook vertalen in een hoger rendement, aldus de onderzoekers.

Reageer op dit artikel