nieuws

‘Drie op de tien hypotheek-adviezen nog op provisiebasis’

Archief

Het aantal hypotheekadviezen op basis van provisie neemt af. Dat stelt toezichthouder AFM op basis van onderzoek (‘consumentenmonitor’) onder zo’n 500 hypotheekklanten. Eind 2011 zou bij 31% van de hypotheekadviezen de intermediair zijn inkomsten hebben verkregen uit provisie.

 

Twee jaar eerder werden nog zes van de tien hypotheekadviezen betaald via provisie, de beloningsvorm die na 1 januari 2013 verboden is. De veranderende betalingsmodellen blijken geen belangrijke invloed te hebben op de keuze van consumenten voor een hypotheekloket. Vier van de tien sluit direct bij een aanbieder (bank of verzekeraar), 35% via een tussenpersoon en 20% via een hypotheekwinkel. De lichte verschuiving ten opzichte van het najaar 2010 is zelfs ten faveure van de tussenpersoon en ten koste van de banken.

 

Vast bedrag

Een vast bedrag voor een hypotheekadvies (fixed fee) is inmiddels met 39% de meest voorkomende beloningsvorm bij assurantietussenpersonen. De banken lijken dat ook te gaan doen. Volgens een recent artikel in Het Financieele Dagblad zal die adviesprijs bij een hypotheek tussen de _ 2.000 en _ 3.000 gaan liggen. De AFM-enquête wijst uit dat bij een kwart van de bankklanten nu nog de illusie heeft dat het advies aldaar gratis is.

 

Eén op de vijf hypotheeksluiters zegt te onderhandelen over de hoogte van de beloning.

 

Meer huiswerk

Consumenten doen zelf meer huiswerk. Gemiddeld wordt 7 uur besteed aan gesprekken met adviseur(s) om een keuze te maken voor de soort hypotheek en de aanbieder. Daarnaast wordt nog eens 7 uur aan eigen tijd gestopt in onderzoek naar hypotheken. Eind 2010 was men 5,8 uur bezig met zelf informatie zoeken.

 

Ruim een derde van de recent afgesloten hypotheken is van een oversluiter, een kwart is van een starter. Voor in totaal 22% van de recente sluiters is een aflopende rentevastperiode reden voor een nieuwe hypotheek. Mensen met zo’n aflopende rentevastperiode vinden in 35% van de gevallen hun prolongatievoorstel tegenvallend.

 

Reageer op dit artikel