nieuws

Dela wil AFM voor rechter slepen

Archief

Uitvaartverzekeraar Dela wil toezichthouder AFM via de rechter een tik op de vingers gaan geven. Aanleiding is een rapport dat de AFM eind vorig jaar opstelde over uitvaartverzekeringen, dat door Dela eerder al werd betiteld als misleidend. Het Eindhovense bedrijf wil rectificatie van het rapport om verdere reputatieschade tegen te gaan.

Dela wil AFM voor rechter slepen

"Wij hebben last van dat rapport", stelt Dela-directeur Edzo Doeve. Tijdens het algemeen overleg over het provisieverbod toonden diverse parlementariërs zich donderdag zeer kritisch op de kwaliteit van het AFM-rapport. Minister De Jager erkende die kritiek, maar stelde dat de AFM in een brief aan uitvaartverzekeraars inmiddels enkele nuanceringen heeft aangebracht. Dela zegt die brief echter niet te hebben ontvangen.
De minister gaf tevens aan pas over enkele jaren een vervolgonderzoek zinvol te achten. "Dat betekent dat we nog jaren met dit rapport opgescheept zitten. Daar gaan wij niet op zitten wachten" zegt Doeve. Dela heeft een gespecialiseerd advocatenkantoor in de arm genomen en beslist komende week of een gang naar de rechter wordt gemaakt. "Dat doen we niet lichtzinnig: we moeten in de toekomst door met de AFM."
Met het afgekondigde provisieverbod op uitvaartverzekeringen zegt Dela overigens prima te kunnen leven. Samen met tussenpersonen wordt al enige tijd gewerkt aan alternatieve businessmodellen. Datzelfde stelt concurrent Yarden, die in 2011 al met een netto-uitvaartverzekering (zonder provisie) kwam. "Het intermediair blijft een belangrijk distributiekanaal voor ons", zegt directielid Serge Evers. "Wel is een andere samenwerking nodig."

Reageer op dit artikel