nieuws

CFD en AFM steggelen over

Archief

‘advies’ door pensioenfondsen CFD: "AFM zet de deur wijd open" Het is niet de bedoeling dat geldloketten en pensioenfondsen financiële adviezen gaan geven

Er worden ook geen producten verkocht of geadviseerd. Dat benadrukte de AFM begin maart naar aanleiding van kritiek van de Commissie Financiële Dienstverlening (CFD). De CFD was ‘not amused’ over het AFM-rapport ‘Een volgende stap naar meer pensioeninzicht’ van begin februari, waarin staat dat pensioenfondsen en de Geldloketten van Wijzer in geldzaken meer kunnen doen aan het geven van financiële informatie zonder vergunningplichtig te worden. De AFM reageert: "Deze loketten hebben géén vergunning en kunnen dus géén advies geven. Wel zullen ze laagdrempelige voorlichting geven aan consumenten die vragen hebben over hun financiële zaken. Indien nodig zullen ze consumenten doorsturen naar een financieel adviseur. Er worden geen producten verkocht of geadviseerd." Wat betreft pensioenfondsen is de AFM van mening dat deze meer kunnen doen in de voorlichting aan hun deelnemers, vooral over hun oudedagsvoorziening. "Ook hier is niet bedoeld dat fondsen zonder vergunning adviezen mogen geven zoals bedoeld in de Wft, maar wel kunnen ze helpen bij vragen over de hoogte van het pensioen." Volgens de AFM zijn de activiteiten van Geldloket en pensioenfonds gericht op "verdere financiële bewustwording van veelal onwetende consumenten. Daarbij valt niet uit te sluiten dat voorheen onwetende consumenten alsnog ‘op de markt’ komen en daarmee bijdragen aan een gezonde markt voor kwalitatief hoogwaardig financieel advies." Weglokken CFD-voorzitter Edwin Herdink reageert: "Het heeft er alle schijn van dat de AFM de consument weglokt bij het onafhankelijke intermediair en in de armen drijft van ‘gratis dienstverleners en productverkopers. De toezichthouder maakt onderscheid tussen advies zonder Wft-vergunning en advies met Wft-vergunning. Het enige verschil tussen de twee is dat bij advies met een vergunning ook naar een concreet product van een concrete aanbieder kan worden verwezen. De AFM zet de deur wijd open voor iedereen die denkt verstand te hebben van financiële zaken. Als er maar niet naar een product wordt verwezen, kan iedereen adviseren. Het wordt voor financieel adviseurs aantrekkelijk om de AFM-vergunning en alle daarbij behorende zware verplichtingen maar in te leveren en het advieskantoor voort te zetten zonder bemiddeling."

Reageer op dit artikel