nieuws

Aflopen renteperiode nog steeds laat gemeld

Archief

Bij het aflopen van de rentevaste periode blijft 79% van de hypotheekklanten bij dezelfde aanbieder, zo blijkt uit een onderzoek dat de AFM afgelopen najaar heeft gehouden onder ruim 500 consumenten. 35% van de ondervraagden bij wie de renteperiode is verlopen, is daarover uiterlijk drie maanden van tevoren geïnformeerd, zoals minister De Jager (Financiën) wil.

Aflopen renteperiode nog steeds laat gemeld

Ruim een kwart is een maand of korter van tevoren geïnformeerd; 7% heeft zelfs helemaal geen aankondiging van het verlopen van de renteperiode gekregen. Van deze groep heeft vrijwel iedereen de hypotheek overgesloten. Het belangrijkste overstapmotief is de hypotheekrente; voor 35% valt het prolongatievoorstel van de huidige geldgever tegen en ruim de helft is er tevreden mee.
Hypotheeksluiters staken eind vorig jaar meer tijd in het zelf informatie zoeken (vooral op internet): daarmee was 7 uur gemoeid, tegen nog 4,4 uur in het najaar van 2010. Wel worden er bij minder partijen adviesgesprekken gevoerd: gemiddeld bezoeken hypotheekklanten 1,1 (voorjaar 2011: 1,5) partij. Het percentage dat bij één partij een adviesgesprek voert, is gestegen van 61% naar 81%. "De assurantietussenpersoon is de enige partij waarbij het aantal gesprekken niet is gedaald."
Met het provisieverbod in zicht wordt nog altijd 31% van de hypotheekadviezen door intermediairs beloond op basis van provisie. Een ander beloningsmodel lijkt geen invloed te hebben op waar consumenten hun hypotheek sluiten. Net als in 2010 maakt ruim de helft gebruik van een tussenpersoon. "Van deze groep weet een op de acht niet hoe zijn tussenpersoon beloond wordt." Dat aandeel is in het directe kanaal een stuk hoger: 22%.
Overigens zegt maar 20% van de ondervraagden te onderhandelen over de advieskosten. Bij tussenpersonen is dat aandeel iets hoger: daar stelt een op de vier klanten de beloning ter discussie.

Reageer op dit artikel