nieuws

Adfiz slaakt noodkreet in blessuretijd

Archief

Timing

De timing van deze actie deed hier en daar de wenkbrauwen fronsen, waarom nu pas? "Uit gesprekken met de minister, zijn ministerie en de politieke partijen werd duidelijk dat de noodzaak om nu door te pakken en om het nu goed te regelen anders wordt ingeschat. 'Er is al zoveel geregeld. We gaan het eerst zo proberen en bekijken hoe dat uitwerkt', is wat we horen. Dat baart ons ernstige zorgen", aldus Adfiz woordvoerder Rienk Andriessen, die nog eens benadrukt dat Adfiz van begin af aan heeft gepleit en gelobbyd voor gelijke concurrentieverhoudingen als voorwaarde voor een provisieverbod. "Echt nieuw is dit dus niet." De media-aandacht heeft zijn doel niet gemist, volgens Andriessen hebben diverse politieke partijen contact met Adfiz gezocht om te horen wat en waarom het niet goed geregeld is. Grensoverschrijdend inzicht Financieel adviseurs moeten met ingang van volgend jaar advies- en distributiekosten apart en rechtstreeks in rekening brengen bij de klant. Directe aanbieders kunnen hun kosten nog verwerken in de prijs van het product. Zowel de minister als de politiek onderschrijft het belang van onafhankelijk advies, maar ze onderschatten naar de mening van Adfiz de impact van de huidige voorstellen op de keuze die de consument straks zal maken. "Elke gedragseconoom zal bevestigen dat in zo'n geval de meeste klanten niet voor een onafhankelijke adviseur kiezen", zegt voorzitter Loek Hermans. Hij verwijst in dat kader naar Finland, waar sinds 2004 een totaal provisieverbod geldt. Het intermediair had daar in 2010 nog slechts een belang van 7% in de totale premieomzet, tegen 40% in 2004.
 
Gelijke concurrentie
Wat Hermans betreft komt er in Nederland alleen een provisieverbod bij een gelijke concurrentiepositie, of als het intermediair de ruimte krijgt om in vrijheid te kiezen voor het strengere onafhankelijk adviseurschap met provisieverbod. "Transparantie over aard en kosten van het advies bij de aanbieders wordt door de minister voldoende gevonden om de klant bewust te maken van de consequenties die dat voor de kwaliteit van het advies heeft. Wanneer dat zo is, zou dat ook bij de zelfstandig adviseur voldoende moeten zijn."

Reageer op dit artikel