nieuws

Adfiz: ‘Minister gaat gelijk speelveld realiseren’

Archief

Adfiz is er, na overleg met het ministerie, van overtuigd dat een gelijk speelveld met directe aanbieders wel degelijk gerealiseerd gaat worden. De intermediairorganisatie heeft na het politieke debat over het provisieverbod om opheldering gevraagd, omdat ze de indruk heeft dat er verschillende interpretaties circuleren over de eisen die straks aan aanbieders worden gesteld.

Adfiz: ‘Minister gaat gelijk speelveld realiseren’

"Het ministerie van Financiën heeft ons laten weten dat er wettelijke regelingen zullen komen die ervoor zorgen dat de advies- en distributiekosten door aanbieders apart op de offerte én de rekening vermeld moeten worden", aldus Adfiz. "Deze kosten mogen door de aanbieder niet in de prijs van het product, in de premie of rente, verwerkt worden. En als het gaat om gespreide betaling: ook bij de aanbieder geldt dat wanneer de advies- en distributiekosten over meer dan drie maanden worden gespreid er sprake zal zijn van een consumptief krediet."
Deze toezeggingen maken volgens Adfiz duidelijk dat 'product' en 'distributie en advies' ook bij aanbieders hun eigen onderscheiden prijs krijgen. "Zowel aanbieder als onafhankelijk financieel dienstverlener zullen voor het aangaan van de dienstverlening met de consument moeten bespreken wat de kosten van de dienstverlening zijn en hoe de consument deze kosten wil betalen; in één keer of gespreid. De consument zal geactiveerd worden om zich te verdiepen in het verschil van dienstverlening. Bovendien zal de regelgeving er in grote mate toe bijdragen dat producten een zuivere nettoprijs krijgen. Deze twee zaken zijn cruciaal voor een gelijke concurrentiepositie van de onafhankelijk financieel dienstverlener."

Reageer op dit artikel