nieuws

Vrijwillig Big Brother in de auto

Archief

Voor automobilisten leek het een soort schrikbeeld: verplicht een kastje in de auto dat altijd weet waar je bent. De kilometerheffing sneuvelde in 2010 onder meer om die reden. Maar het kastje is nu toch in opmars. Enkele duizenden jonge automobilisten rijden er sinds kort vrijwillig mee rond. Het zijn klanten van verzekeraar Polis voor Mij, zo bericht Trouw vandaag.

Vrijwillig Big Brother in de auto

Het gps-kastje registreert onder meer hoe hard ze afremmen en hoe snel ze door de bocht suizen. Gedragen ze zich? Dan volgt een fikse korting op de verzekeringspremie. Recent onderzoek wijst uit dat de methode effectief is.
De groep die de maximale korting van 20% krijgt, is volgens Henry de Cock van Polis voor Mij "redelijk groot". De privacybezwaren die rekeningrijden in de weg stonden, spelen volgens hem niet of nauwelijks. "Op vrijwillige basis willen mensen hun privacy wel opgeven. Zolang ze er maar iets aan verdienen."
Per 1 juni wil De Cock ook een app voor de iPhone aanbieden. Alle verzekeraars kunnen vervolgens van hem de informatie kopen die het gebruik van de app oplevert.
Vanaf 2015 moeten gps-kastjes in de gehele Europese Unie verplicht in nieuwe auto's ingebouwd worden. Zodra deze techniek is ingebouwd, is het voor verzekeraars eenvoudig om aan te haken. Het Verbond van Verzekeraars is alvast enthousiast. Woordvoerder Rudi Buis vindt wel dat de overheid ook een duit in het zakje mag doen. "De jaarlijkse maatschappelijke kosten van verkeersongevallen bedragen € 12 mld. Je kunt je afvragen of verzekeraars aan die technologie moeten meebetalen."
(Trouw, pag. 8)
 
Overig verzekeringsnieuws vandaag in de media:
 
Korting op 7 miljoen pensioenen
(Het Parool van gisteravond, pag. 3)
 
Nog meer pensioenen in gevaar
(De Telegraaf, pag. 1)
 
Geen dekking reispolis bij offpisteskiën
(De Telegraaf, pag. 7)
 
Economen willen aanpak hypotheekrenteaftrek
(De Telegraaf, pag. 22)

Reageer op dit artikel