nieuws

‘Klant zit vast bij geldgever’

Archief

Door de aangescherpte acceptatienormen van geldverstrekkers is het voor hypotheeklanten van wie de rentevaste periode afloopt, vrijwel onmogelijk om hun lening bij een andere aanbieder onder te brengen.

 

Dat betoogt De Financiële Makelaar. De serviceprovider heeft onderzocht hoe aanbieders omgaan met de afspraken die zijn vastgelegd in de Gedragscode Hypothecaire Financieringen. Ondanks dat de gedragscode een afspraak is tussen aanbieders, het ministerie en toezichthouders, blijkt in de praktijk dat banken en toezichthouder de afspraken uit de gedragscode niet of beperkt hebben geïmplementeerd, zo betoogt de Financiële Makelaar.

 

In het onderzoek is gekeken hoe banken de standaardnormen hebben geïmplementeerd in hun acceptatiekader en hoe banken omgaan met de toegestane uitzonderingssituaties. "Alle aanbieders hebben de gedragscode aangegrepen om hun verstrekkingnormen te verengen", zo concludeert De Financiële Makelaar. De nieuwe regels zijn bovenop de bestaande normen gekomen. "Zo geldt bijvoorbeeld naast een maximale verstrekking van 104% marktwaarde ook nog steeds maximaal 125% van de executiewaarde." Verder is er slechts één geldgever die de NHG-normen als zelfstandige norm voor verantwoord kredietbeleid erkent.

 

Omzetting niet mogelijk

De inkomensbepalingen voor (startende) zelfstandig ondernemers worden door niemand overgenomen en bestaande hypotheekklanten hebben weinig mogelijkheden: "Bestaande klanten die hun hypotheek willen omzetten, worden veelal getoetst aan de nieuwe normen of er worden aanvullende voorwaarden gesteld, waardoor omzetting niet mogelijk blijkt."

 

Overstappen naar een andere geldgever is moeilijk, omdat veel klanten volgens de nieuwe maximale verhouding tussen lening en inkomen niet meer voor een hypotheek in aanmerking komen, ook al is er sprake van een behoorlijke overwaarde, zo stelde Financiële Makelaar-directeur Harrie Jan van Nunen in Tros Radar. Doorgaan met de huidige lening is dan de enige optie, vaak tegen een hogere rente. Van Nunen zette in het tv-programma bovendien vraagtekens bij de onmogelijkheid om een deel van de hypotheek alvast af te lossen om zo de maandlasten binnen te perken te houden.

 

Reageer op dit artikel