nieuws

Jaarcijfers opnieuw examen voor bestuurders SNS Reaal

Archief

SNS Reaal komt donderdag met jaarcijfers. De oproep van DNB over vastgoedwaarderingen en de goodwillafboeking bij Achmea leggen opnieuw druk bij het bedrijf. “Of toch niet?”, vraagt het Financieele Dagblad zich af.

Jaarcijfers opnieuw examen voor bestuurders SNS Reaal

Donderdag overlegt Latenstein de rapportcijfers over 2011 en moet hij inzicht geven in zijn voorbereiding op twee staatsexamens: de kapitaaleis van de Europese bankautoriteit EBA en aflossing van de staatslening, zo'n € 847,5 mln, in 2013.
Op 1 juli moet het bankgedeelte van SNS Reaal voldoen aan de EBA-eis van een kernkapitaal van 9%. Het toevoegen van winst aan het bepaald niet robuuste eigen vermogen is de gemakkelijkste route. Dat klinkt bij SNS echter gemakkelijker dan het is. Er zijn nogal wat beren op de weg, in de vorm van afboekingen, die de winst afromen. Een obstakel is bijvoorbeeld de ingezakte markt voor levensverzekeringen, die vreet aan het verdienmodel van levensverzekeraars als Reaal Leven en Zwitserleven. Onlangs verraste Achmea met een volledige afschrijving van de goodwill op zijn leventak. Hoe groot is dit risico voor de twee verzekeringsdochters van SNS Reaal? Minder. Beide hebben in tegenstelling tot Achmea de mogelijkheid om over te stappen op het populaire banksparen en zo de terugval in inkomsten te compenseren. Bovendien heeft een goodwillafboeking geen effect op de norm voor het kernkapitaal, omdat de toezichthouders de goodwill sowieso al wegstrepen.
(Het Financieele Dagblad, pag. 15)
 
Overig verzekeringsnieuws vandaag in de media
 
Snel aflossen hypotheek wordt steeds meer de norm
(De Volkskrant, pag. 23)
 
'Help werknemer met pensioenverzekering'
(De Volkskrant, pag. 24)

Reageer op dit artikel