nieuws

ING wil meer dan genoegdoening van Hof

Archief

Morgen oordeelt het Europese Hof in Luxemburg of Brussel ING te zwaar heeft aangepakt. Het vonnis is de eerste rechterlijke toets van het mededingingsbeleid van de Europese Commissie tijdens de kredietcrisis. Andere banken en verzekeraars zullen de uitspraak met argusogen bekijken.

ING wil meer dan genoegdoening van Hof

ING moest zijn bank en verzekeraar opknippen, kroonjuweel ING direct USA verkopen, in Nederland Westland Utrecht Hypotheekbank van de hand doen en zich tot en met 2013 onthouden van prijsleiderschap, oftewel het geven van de hoogste marktvergoeding aan zijn klanten. Morgen oordeelt het Europese Hof in Luxemburg of Brussel ING te zwaar heeft aangepakt voor concurrentieverstoring. Het vonnis is feitelijk ook de eerste rechterlijke toets van het mededingingsbeleid van de Europese Commissie tijdens de storm van de kredietcrisis, toen overheden hun financiële instellingen te hulp schoten. Andere banken en verzekeraars die een beroep overwegen of hebben ingediend, zoals ABN Amro, zullen het vonnis met argusogen bekijken.
ING noemde de strafmaat bij de hoorzitting in juni vorig jaar ‘excessief en disproportioneel’. de bank wijt dat aan het feit dat zij de eerste in Europa was die goedkeuring vroeg. Latere steuntrekkers als dexia, KBC, een enkele Engelse bank en Aegon zijn volgens ING beduidend minder hard aangepakt.
Sinds eind november 2009 is ING hard aan de slag gegaan met de uitvoering van wat Brussel eiste in ruil voor goedkeuring van de steun. Bank en verzekeraar zijn gesplitst, de Amerikaanse internetdochter is verkocht. ING wil dat ook niet terugdraaien. Wat heeft het dan nog te winnen?
(FD, pag 7)
 
ASR betaalt weer woekergeld
(FD, pag. 15, Volkskrant pag. 25, NRC pag. 23. Parool pag. 19)
 
ASR houdt beursgang nog af
(Telegraaf, pag. 30)

Reageer op dit artikel