nieuws

Gelijk speelveld: Terechte zorg bij intermediairs

Archief

Aan de vooravond van een debat in de Tweede Kamer over het aanstaande provisieverbod zetten de financiële intermediairs hun hakken in het zand. In hun ogen gaat de minister niet ver genoeg met het creëren van gelijke concurrentieverhoudingen tussen intermediairs en aanbieders (banken en verzekeraars). Hun zorg is terecht, concludeert het Financieele Dagblad in fd.commentaar.

Gelijk speelveld: Terechte zorg bij intermediairs

Het provisieverbod voor complexe producten als hypotheken en inkomensverzekeringen is volgens het FD een "fundamentele breuk met een jarenlange praktijk." "Banken en verzekeraars verkochten hun producten via intermediairs, die vervolgens betaald werden in de vorm van provisie". Dat er een einde aan dit systeem komt, noemt het FD een "juiste keuze". "De intermediairs moeten een onafhankelijke plaats in de markt verwerven en hun advieskosten voortaan rechtstreeks aan klanten in rekening brengen. Dat maakt een gelijk speelveld noodzakelijk. De Jager verplicht de aanbeiders echter slechts om de consument inzicht te geven in de nominale advies- en distributiekosten. In de offerte hoeft dat bedrag niet te staan en aparte betaling is evenmin verplicht." Het FD concludeert dat hiermee het intermediair "op afstand wordt gezet". "De aanbieders kunnen de kosten blijven verwerken in hun producttarieven, waardoor het advies gratis lijkt. De lasten van het verbod liggen nu eenzijdig bij de intermediairs. Onterecht, want de aanbieders zijn er mede schuldig aan dat het verbod moet worden ingevoerd. Zij verkochten immers zelf ook woekerpolissen", aldus het FD.
(FD, pag. 7)
 
 
'Korting op pensioen is nog veel te gering'
(Parool, pag. 18)
 
Moody’s ziet lichtpuntje hypotheken
(FD, pag. 17)
 
AIG boekt megawinst
(De Telegraaf, pag. 23)
 
Winst: de economie zit niet meer op slot
(Volkskrant, pag. 23)
 
'Hypotheekrenteaftrek onhoudbaar'
(Parool, pag. 9)

Reageer op dit artikel