nieuws

Consumentenbond wil term ‘onafhankelijk advies’ beschermen

Archief

De Consumentenbond vindt dat de voorgestelde maatregelen van minister De Jager te veel ruimte geven om de term ‘onafhankelijk’ te misbruiken. De minister en de Tweede Kamer moeten daarom alsnog de onafhankelijkheid en objectiviteit van financieel advies wettelijk borgen en daarmee consumenten beter beschermen.

Consumentenbond wil term ‘onafhankelijk advies’ beschermen

De Consumentenbond dringt er op aan termen als 'onafhankelijk' bij financiële dienstverlening te beschermen, zodat consumenten daarmee de kwaliteit van hun financieel advies beter kunnen inschatten. “Het komt nu voor dat een adviseur zich onafhankelijk noemt, terwijl hij maar adviseert over de producten van twee aanbieders. Bij de term 'onafhankelijk' financieel advies, vertrouwen consumenten erop dat de adviseur de hele markt analyseert en op basis daarvan adviseert."
Vanaf 1 januari 2013 betalen consumenten voor financieel advies. "Dan is het onterecht dat een adviseur die slechts adviseert over producten van bijvoorbeeld maar twee aanbieders, zich net zo 'onafhankelijk' of 'objectief' mag noemen als zijn, vaak duurdere, collega die een uitgebreide marktanalyse voor zijn klant uitvoert”, aldus de Consumentenbond in haar oproep aan de politiek.

Reageer op dit artikel