nieuws

‘Banken schrappen één op de vijf banen’

Archief

De bankensector is met een ongekende afslankoperatie bezig. Tussen 2008 en 2013 zal de werkgelegenheid met 20% zijn teruggelopen, verwachten de vakbonden. Vooral personeel aan de onderkant van de functieladder moet vrezen voor zijn baan, bericht De Telegraaf vandaag.

‘Banken schrappen één op de vijf banen’

De hardste klappen verwacht FNV-bestuurder Carla Kiburg onder het personeel van de 'bankshops', de filialen in het land. "Mensen gaan nu eenmaal minder naar een bankfiliaal. En dan hebben we het dus over de mensen in de lagere loonschalen, de baliemedewerker en het personeel dat eenvoudige adviezen geeft, de eerste opvang van klanten." Staatsbank ABN Amro sluit dit jaar in ieder geval 59 kantoren. De reductie is onderdeel van een reorganisatie waarbij 2.350 banen worden geschrapt. Grootbank ING maakte onlangs bekend 2.700 banen te schrappen en Rabobank bevestigde afgelopen zomer met zo'n 1.200 arbeidsplaatsen af te slanken.
"Wij snappen nog niet hoe je met minder mensen meer en betere dienstverlening kan verzorgen", zegt Unie-bestuurder Wim Brouwer. "Bij de grote verzekeraars stellen ze zich nu, naar aanleiding van de recente netwerkproblemen bij ING, de vraag: 'Als we een storing hebben, hoe snel kunnen we dan weer up and running zijn?' Daar kijken ze weer naar 24/7-diensten in plaats van dagdiensten. Dat vind ik positief."
(De Telegraaf, pag. 23)
 
Overig financieel nieuws vandaag in de media:
 
Achmea-fonds moet rigide zorgmarkt openbreken
(FD, pag. 11)
 
ASR tobt met ontwikkelaar  
(FD, pag. 13)

Reageer op dit artikel