nieuws

Autodiefstallen lopen terug, maar schadelast stijgt

Archief

Volkswagen blijft meest gestolen merk

 

Afgelopen jaar zijn er in ons land 11.658 personenauto’s gestolen, iets minder (om precies te zijn: 75) dan een jaar eerder. Ondanks deze lichte daling rekent de Stichting Aanpak Voertuigcriminaliteit (AVc) op een hogere schadelast. Reden is de toename van de diefstal van jonge auto’s, terwijl de diefstal van oudere auto’s afneemt.

 

Ter illustratie: in 2011 werden, in vergelijking met het jaar ervoor, 199 meer auto’s van 0 en 1 jaar oud gestolen. Volkswagen blijft het meest gestolen automerk; na een toename van 40% neemt BMW onder de relatief jonge auto’s (0 tot 3 jaar) de tweede plaats in op de door AVc opgestelde diefstalranglijst.

 

Het stelen van ‘lichte’ en ‘zware’ bedrijfsvoertuigen is vorig jaar afgenomen; in die laatste categorie zelfs met 30%. De diefstal van motoren steeg echter weer (met 7%) tot bijna 2.000. Caravans verging het nog slechter: de diefstal van de mobiele vakantiewoningen nam met liefst 52% toe; in aantal blijft dit nog beperkt tot 160.

 

Kentekening

 

De diefstal van brom- en snorfietsen nam met 13% opnieuw verder toe tot bijna 17.000. De belangrijkste reden voor de invoering van het kenteken voor brom- en snorfietsen was vijf jaar geleden dat de diefstal van de gemotoriseerde tweewielers minder aantrekkelijk zou worden. De cijfers wijzen echter anders uit. Vanaf 2007, toen de kentekening van brom- en snorfietsen verplicht werd, is de diefstalstijging in dit segment maar liefst 73% groot. Nog zorgelijker is dat het ‘terugvindpercentage’ verder is afgenomen tot 23,5%.

 

Bij auto’s daalt het terugvindpercentage overigens ook: in 2011 werd net iets meer dan de helft van de gestolen personenwagens teruggevonden.

 

Reageer op dit artikel