nieuws

AFM: ‘Uitvaartpolis is geen nutteloos product’

Archief

Een week voor het provisiedebat in de Tweede Kamer heeft de commissie voor Financiën zich via een hoorzitting door branchepartijen laten informeren over de voor en tegens van een provisieverbod op uitvaartverzekeringen. Volgens de AFM kan een provisieverbod bijdragen aan een verbetering van de kwaliteit van de sector. Theodor Kockelkoren van de AFM bracht tijdens de […]

Een week voor het provisiedebat in de Tweede Kamer heeft de commissie voor Financiën zich via een hoorzitting door branchepartijen laten informeren over de voor en tegens van een provisieverbod op uitvaartverzekeringen. Volgens de AFM kan een provisieverbod bijdragen aan een verbetering van de kwaliteit van de sector. Theodor Kockelkoren van de AFM bracht tijdens de hoorzitting het standpount van de toezichthouder nog eens naar voren: een provisieverbod op uitvaartverzekeringen kan een bijdrage leveren aan een verdere verbetering van de kwaliteit in de sector. "De AFM spreekt partijen aan op hun gedrag. Daarbij verliezen wij niet uit het oog dat er bepaalde factoren kunnen zijn die een bepaald gedrag verklaren." Kamerlid Elly Blanksma (CDA) wilde van Ardanta en Dela weten wat een eventueel verbod zou betekenen voor de klant en de maatschappij zelf. Volgens beide verzekeraars leidt dit tot een kleiner intermediairspeelveld en een groter loondienstapparaat. "Wij kunnen prima leven met een provisieverbod. Wij werken met veel minder tussenpersonen dan bij Ardanta. Een abonnementensysteem is niet voor elke kleine tussenpersoon weggelegd. Bij een verbod op provisie zullen wij meer moeten gaan investeren in onze eigen loondienstorganisatie. Alleen daarmee kun je ook de mensen met een adviesbehoefte aan de onderkant van de markt bedienen", aldus Edzo Doeve van Dela. Borgen onafhankelijkheid advies "Maar hoe kunnen we dan de onafhankelijkheid van het advies nog waarborgen?", stelde Blanksma na het aanhoren van deze conclusies. EDoeve reageerde direct dat Blanksma daar een goed punt had. "Maatschappelijk gezien is het in ons voordeel, maar je krijgt daardoor wel een kleine verschraling in de markt." Edwin Herdink (Commissie CFD) wees Blanksma erop dat bij een provisieverbod de consument geen vrije advieskeuze meer heeft, omdat hij rechtstreeks naar het directe kanaal wordt gedreven waar hij genoegen moet nemen met standaard, niet op zijn persoonlijke situatie afgestemde, producten. Rapport De commissie kraakte ook enkele harde noten over het AFM-rapport en de wijze waarom de brief met voorlopige resultaten vorig jaar zomer in de publiciteit kwam. Kockelkoren herkende zich niet in de aantijgingen van de verschillende commissieleden en blijft achter alle bevindingen staan zoals in het verleden over de sector zijn gerapporteerd. Ronald Plasterk vroeg de AFM-topman nog naar het nut van een uitvaartverzekering, en of sparen geen alternatief kan zijn. "Je kunt niet zondermeer zeggen dat een uitvaartverzekering een nutteloos product is. In het adviestraject moet wel worden gekeken naar de specifieke behoefte van de klant. De een zoekt een financiële oplossing, de ander wil ontzorgt worden. Het is aan de adviseur om daar een passende constructie bij te vinden." Aan de hoorzitting namen de kamercommissieleden Matthijs Huizing (VVD), Elly Blanksma (CDA), Ronald Plasterk (PvdA) en Bruno Braakhuis (Groen Links) deel. De vertegenwoordigers van D66 en PVV waren afwezig. Vanuit de sector waren aanwezig: Edzo Doeve (Dela), Harold Herbert (Verbond ) Philippe Wits (Ardanta), Edwin Herdink (Commissie CFD), Theodor Kockelkoren (AFM), Cees de Jong (Amsterdam Centre for Insurance Studies) en Carel van Vredenburch (Consumentenbond). Vooral Edwin Herdink (Commissie CFD) wist in het eerste gedeelte van de zitting de politici steeds terug te brengen op het onderwerp: het provisieverbod op uitvaartverzekeringen.

Reageer op dit artikel