nieuws

AFM scherp op

Archief

diplomamisbruik De AFM waarschuwt in haar laatste nieuwsbrief voor diplomamisbruik: financieel dienstverleners die een ‘stroman’ zoeken die over de benodigde papieren beschikt

De toezichthouder voert steekproefsgewijs controles uit bij financieel dienstverleners om te toetsen of de vakbekwaamheid op orde is. Om aan dat informatieverzoek te kunnen voldoen, zoeken sommige diplomaloze partijen collega’s die wel over de nodige papieren beschikken. Een voorbeeld is het zogenaamd aan willen gaan van een samenwerkingsverband (al dan niet in loondienst). Zij vragen dan om een kopie van diploma’s en certificaten in verband met deze mogelijke toekomstige samenwerking. Die diploma’s worden dan naar de AFM gestuurd om de vakbekwaamheid aan te tonen, zonder dat er een samenwerking is aangegaan. Dergelijk misbruik kan leiden tot het intrekken van de vergunning, zo waarschuwt de AFM. De toezichthouder raadt financieel adviseurs aan om in eerste instantie alleen de diploma’s te laten zien en geen kopieën toe te sturen.

Reageer op dit artikel