nieuws

Adfiz eist aanpassing plan provisieverbod

Archief

Adfiz heeft minister De Jager (Financiën) voor het blok gezet: als de voorstellen voor invoering van het provisieverbod niet zodanig worden gewijzigd dat directe aanbieders en intermediairs op dezelfde wijze hun advies- en distributiekosten kunnen doorberekenen aan de klant, trekt de intermediairvereniging haar steun aan het plan in.

Adfiz eist aanpassing plan provisieverbod

Zoals al eerder aangegeven vindt Adfiz de plannen van De Jager onvoldoende, omdat financieel adviseurs met ingang van volgend jaar advies- en distributiekosten apart en rechtstreeks in rekening moeten brengen bij de klant. Directe aanbieders kunnen hun kosten nog verwerken in de prijs van het product. "De consument zal dat ervaren als een gratis advies. En elke gedragseconoom zal bevestigen dat in zo'n geval de meeste klanten niet voor een onafhankelijke adviseur kiezen", zegt voorzitter Loek Hermans.
Omdat er op dat vlak geen gelijk speelveld ontstaat, dreigt Adfiz de steun aan het provisieverbod in te trekken. "Wij willen gaan voor het provisieverbod. Maar dan is het wel: of een gelijke concurrentiepositie, of de ruimte voor het intermediair om in vrijheid te kiezen voor het strengere onafhankelijk adviseurschap met provisieverbod." Hermans verwijst naar Finland, waar sinds 2004 een totaal provisieverbod geldt. Het intermediair had daar in 2010 nog een belang van 7% in de totale premieomzet, tegen 40% in 2004.
Adfiz wil een gelijke behandeling voor aanbieders en intermediairs of de mogelijkheid voor het intermediair om al dan niet voor provisie te kiezen. "Transparantie over aard en kosten van het advies bij de aanbieders wordt door de minister voldoende gevonden om de klant bewust te maken van de consequenties die dat voor de kwaliteit van het advies heeft. Wanneer dat zo is, zou dat ook bij de zelfstandig adviseur voldoende moeten zijn."

Reageer op dit artikel