nieuws

Schade verzakking ’t Loon waarschijnlijk niet gedekt

Archief

Zolang de oorzaak van de verzakking van winkelcentrum ’t Loon in Heerlen niet is vastgesteld, is niet duidelijk of en zo ja wie er aansprakelijk kan worden gesteld voor de geleden schade.

 

Volgens het Verbond van Verzekeraars is de kans echter klein dat zakelijke of particuliere opstalverzekeringen of bedrijfsschadeverzekeringen de schade überhaupt zullen dekken. "Grondverzakking of -verschuiving zijn doorgaans geen gedekte gevaren", aldus het Verbond.

 

Volgens expert Klaas Coolen betreft het hier puur een constructieve schade. "Dit houdt in dat het zo goed als nooit verzekerd is op een brandpolis. Gezien de leeftijd van het gebouw zal het moeilijk zijn om daar de bouwer en/of constructeur voor aansprakelijk te stellen."

 

Gedupeerden zijn daardoor afhankelijk van de mogelijke coulance die verzekeraars gaan betrachten bij de afwikkeling van hun schade.

 

Burgemeester Paul Depla van Heerlen heeft een regeling voor acute nood aangekondigd, die als steuntje in de rug is bedoeld voor ondernemers als het gaat om bijvoorbeeld herhuisvesting en liquiditeitsproblemen.

 

Inmiddels is met groot materieel begonnen met de sloop van een deel van het winkelcentrum. Tien winkels en een deel van de parkeergarage en het parkeerdek gaan tegen de vlakte. Veertig winkeliers hebben hun onderneming tijdelijk moeten sluiten, tien winkeliers zullen hun winkel tijdelijk elders moeten vestigen en achttien appartementen zijn tot 23 december onbewoonbaar.

 

Ruim een week na de ontruiming van het winkelcentrum hield Interpolis bij de Rabobank Parkstad Limburg een spreekuur voor de gedupeerden. Specialisten op het gebied van rechtsbijstand en een schade-expert waren op de bank aanwezig om vragen van ondernemers en particulieren te beantwoorden.

 

Reageer op dit artikel