nieuws

NVHP: onzekere consument wil meer of eerder aflossen

Archief

Bijna 70% van de hypothecaire planners merkt op dit moment dat klanten onzeker zijn over de keuzes die zij in het verleden hebben gemaakt met betrekking tot de door hen afgesloten hypotheek. Dat blijkt uit een enquête van de Nederlandse Vereniging van Hypothecair Planners (NVHP).

NVHP: onzekere consument wil meer of eerder aflossen

Consumenten geven aan graag meer of eerder dan in het verleden was overeengekomen, af te lossen op de hypotheekschuld (36%), of extra kapitaal op te willen bouwen om op de einddatum de hypotheekschuld geheel of gedeeltelijk af te kunnen lossen (30%). Daarnaast is er bij consumenten ook een algemene behoefte aan informatie over de ontwikkelingen op het gebied van hypothecair krediet, ingegeven door discussies rond de hypotheekrenteaftrek, berichtgeving over het terugtrekken van steeds meer aanbieders van hypothecair krediet, prijsdalingen op de woningmarkt, het hogere werkloosheidsrisico en de verhoging van de pensioenleeftijd. Volgens NVHP-voorzitter Peter Wormskamp ontstaat onrust veelal omdat consumenten onvoldoende inzicht hebben in wat de gesuggereerde veranderingen in hun persoonlijke situatie kunnen betekenen. Hij waarschuwt voor een trend om massaal bestaande hypotheken te beëindigen en nieuwe te sluiten. "Indien het oversluiten van een hypotheek al in het belang van de consument is, zal dit minder makkelijk verlopen dan in het recente verleden, aangezien veel geldverstrekkers op dit moment terughoudend zijn in het verstrekken van nieuwe hypothecaire geldleningen."

Reageer op dit artikel