nieuws

NVHP-leden meer bezig met bestaande klant

Archief

De leden van de NVHP, de vereniging van hypothecair planners, besteden steeds meer tijd aan het onderhouden van lopende hypotheken. Die activiteit neemt inmiddels meer dan een derde van de werkzaamheden in beslag, zo blijkt uit een onderzoek van de vereniging.

NVHP-leden meer bezig met bestaande klant

Gemiddeld zijn de NVHP'ers 62% van de tijd nieuwe hypotheken aan het adviseren; de rest gaat op aan het adviseren en onderhouden van in het verleden gesloten leningen. "Als gevolg van de huidige economische situatie willen veel consumenten hun bestaande hypotheek aanpassen. Men wil over het algemeen meer aflossen of kapitaal opbouwen waarmee de lening aan het eind van de looptijd kan worden afgelost", zegt NVHP-secretaris Evert Creemers.
De meeste leden (57%) zijn inmiddels volledig afgestapt van provisie; 5% werkt nog uitsluitend op provisiebasis. "Zolang de kosten van advies in de hypotheek meegefinancierd kunnen worden, verwachten wij geen grote problemen bij de uitwerking van het verbod op provisie. Anders wordt dit wanneer de maximale financiering verder wordt teruggedrongen. Indien consumenten in één keer uit eigen middelen de kosten van advies moeten financieren, zal dat bij een deel van de consumenten ertoe leiden dat men ervan afziet zich goed te laten adviseren."

Reageer op dit artikel